Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2022, μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδιάζοντας ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης μεγαλύτερο από αυτό της Covid-19, ως απάντηση για να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες κρίσεις.

Ο διεθνής οργανισμός, σύμφωνα με το Bloomberg, υποβάθμισε την εκτίμησή του στο 3,2% από 4,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ντέιβιντ Μάλπας μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα (18/4).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επιβράδυνση συνδέεται οφείλεται στη συρρίκνωση κατά 4,1% στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, η οποία περιλαμβάνει την Ουκρανία και Ρωσία.

Επίσης, οι ανεπτυγμένες οικονομίες και πολλές αναπτυσσόμενες θα αναπτυχθούν με βραδύτερο ρυθμό λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, πρόσθεσε ο Μάλπας.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για τη διεθνή οικονομία το 2021, διαμορφωνόταν στο 5,7%.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάλπας, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να συζητήσει ένα νέο πακέτο στήριξης, αξίας 170 δισ. δολαρίων, και με διάρκεια 15 μηνών, με περίπου 50 δισ. δολάρια να εκταμιεύονται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη, μαζική κρίση» δήλωσε ο επικεφαλής του της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος παρέπεμψε και στις επιπτώσεις από την πανδημία της Covid-19.