Οι αγορές παραμένουν ευμετάβλητες ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο, αναφέρει σε σχετικό report η Citi, η οποία αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά μετοχών από διάφορα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ανάλυσή της επενδυτικής τράπεζας υποδηλώνει ότι οι αγορές μετοχών μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τις εκλογές, καθώς τα αποτελέσματα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα συνεπάγονται κάποια απομείωση της γαλλικής αγοράς. Πιο πιθανά (και λιγότερο φιλικά προς την αγορά) σενάρια, όπως κοινοβουλευτικό αδιέξοδο ή πλειοψηφίες δεξιάς/αριστεράς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτίμηση των γαλλικών μετοχών κατά 5% με 20%. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι εκλογές ενέχουν συνεχείς και σημαντικούς κινδύνους τόσο για τις γαλλικές όσο και για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

«Η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και οι αγορές παραμένουν ευμετάβλητες ενόψει των γαλλικών εκλογών του Σαββατοκύριακου. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί αυτή την Κυριακή (30 Ιουνίου) αλλά η σύνθεση του Κοινοβουλίου είναι πιθανό να παραμείνει ασαφής. Αυτό σημαίνει ότι η σημαντική αβεβαιότητα πιθανότατα θα παραμείνει προς το παρόν», επισημαίνει ο οίκος.

Αναφορικά με τα διαφορετικά σενάρια των εκλογών, οι  στρατηγικοί αναλυτές της Citi έχουν περιγράψει τρία πιθανά σενάρια για τις γαλλικές εκλογές.

Από το πιο φιλικό προς το λιγότερο φιλικό προς την αγορά, αυτά περιλαμβάνουν: 1) ένα «καλό» αποτέλεσμα (κεντρώος συνασπισμός ή μια περιορισμένη δεξιά πτέρυγα), όπου η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει μείζον σημείο ανάφλεξης (20% πιθανότητα), 2) ένα κοινοβουλευτικό «αδιέξοδο», όπου οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν (40% πιθανότητα) και 3) ένα «ακραίο» αποτέλεσμα (πλειοψηφία δεξιάς/αριστερής πτέρυγας), όπου οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι θα γίνουν σοβαρότεροι (40% πιθανότητα). Με βάση όλα αυτά τα σενάρια, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi για τα επιτόκια έχουν περιγράψει τις προσδοκίες τους για τα spreads των γαλλικών ομολόγων. Το «καλό» σενάριο θα μπορούσε να δει τα spreads των γαλλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά να συσφίγγονται στις 55-60 μ.β., αλλά όχι πίσω στα προεκλογικά επίπεδα. Στο «ακραίο» σενάριο, τα spreads θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 100 μ.β. και να φτάσουν στα μεγαλύτερα επίπεδα από το 1992 πλην της κρίσης του ευρώ.

«Μπορούμε να υπολογίσουμε τους δείκτες αποτίμησης Ρ/Ε της γαλλικής αγοράς μετοχών δεδομένων ορισμένων επιπέδων των spreads μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων. Διαπιστώνουμε ότι οι γαλλικές μετοχές (επί του παρόντος με αποτίμηση στις 13,5 φορές τον δείκτη P/E) τιμολογούν ένα σχετικά φιλικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα, κάπου μεταξύ των σεναρίων μας για “καλό” αποτέλεσμα και “αδιέξοδο”. Ένα “καλό” αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των γαλλικών μετοχών έως και 5%, το “μπλοκάρισμα” θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτίμηση 5% με 10% και τα “άκρα” θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτίμηση 10% με 20%. Η ανάλυση που κάναμε δείχνει ότι οι αγορές μετοχών μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τις γαλλικές εκλογές, καθώς τα αποτελέσματα υψηλότερης πιθανότητας συνεπάγονται κάποια πολλαπλή συμπίεση. Σε συνδυασμό με τη διαπίστωσή μας ότι οι γαλλικές μετοχές τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών γύρω από τις εκλογές, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για να περιμένουμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα από εδώ και πέρα. Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο πρόσφατα υποβαθμίσαμε την ηπειρωτική Ευρώπη σε ουδέτερη στην παγκόσμια στρατηγική μας για τις μετοχές», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη