Το «Cinco de Mayo», που κυριολεκτικά σημαίνει «5η Μαΐου», αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εθνικές γιορτές του Μεξικό. Είναι μια αργία που γιορτάζεται σε όλες τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και σε κάποιες περιοχές του Μεξικού, ειδικά στην Puebla.

Στις 5 Μαΐου, με το Cinco de Mayo οι Μεξικάνοι γιορτάζουν τη νίκη τους, υπό την καθοδήγηση του Ignacio Zaragoza Seguín, ενάντια στον οργανωμένο γαλλικό στρατό του Ναπολέοντα του 3ου στις 5 Μαϊου του 1862 στην Puebla. Στις Η.Π.Α. γιορτάζουν την μεξικάνικη κουλτούρα.

Οι περισσότεροι μπερδεύουν τη συγκεκριμένη γιορτή με τον εορτασμό της Εθνικής Απελευθέρωσης που είναι στις 16 Σεπτέμβριου ή ακόμα και με την αγροτική επανάσταση του Emilio Zapata.

Cinco de Mayo

Με το Cinco de Mayo οι Μεξικάνοι γιορτάζουν τη νίκη τους ενάντια στον οργανωμένο γαλλικό στρατό του Ναπολέοντα του 3ου στις 5 Μαΐου του 1862 στην Puebla ενώ στις Η.Π.Α. γιορτάζουν την μεξικάνικη κουλτούρα.

Η νίκη που γιορτάζεται με την Cinco de Mayo

Ήδη από το 1861, ο πολυάριθμος και καλά οργανωμένος στρατός των Γάλλων είχε καταφέρει να απωθήσει τον Πρόεδρο Juarez στην ενδοχώρα. Στις 5 Μαΐου όμως του 1862, οι Γάλλοι βρήκαν ισχυρή αντίσταση από τους κατά πολύ λιγότερους Μεξικάνους, στην περιοχή Puebla και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Η συγκεκριμένη νίκη, αν και είχε μικρή σημασία στη συνολική έκβαση του πολέμου, ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία του μεξικάνικου στρατού και ενίσχυσε το αίσθημα της εθνικής ενότητας.

Μάλιστα, η 5η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, μιας και έκτοτε καμία χώρα της Αμερικής δεν έχει κατακτηθεί από Ευρωπαίους.

Το Cinco de mayo γιορτάζεται με διάφορες φολκορικές εκδηλώσεις όπως μουσική mariachi, χορευτικά συγκροτήματα, μεξικάνικο φαγητό και μπύρα σε περιοχές των Η.Π.Α. Ειδικά όσοι είναι μεξικανικής καταγωγής, όπως στην Καλιφόρνια και στο Τέξας, βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν.

Το Cinco de mayo γιορτάζεται με διάφορες φολκορικές εκδηλώσεις όπως μουσική mariachi, χορευτικά συγκροτήματα, μεξικάνικο φαγητό και μπύρα

Το Cinco de mayo γιορτάζεται με διάφορες φολκορικές εκδηλώσεις όπως μουσική mariachi, χορευτικά συγκροτήματα, μεξικάνικο φαγητό και μπύρα.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών λαμβάνουν χώρα εντυπωσιακές παρελάσεις προς τιμήν της απρόσμενης νίκης των Μεξικάνων, που καταλήγουν σε μια τεράστια fiesta με άφθονο φαγητό και μουσική.

Στο Μεξικό οι εκδηλώσεις αυτές είναι σχετικά περιορισμένες αλλά οι εορτασμοί είναι πολύ έντονοι στην περιοχή Puebla και κρατούν γύρω στις 20 ημέρες!

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.