Πάνω από 150 υπάλληλοι στο Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου πήραν το “πράσινο” φως για φουλ υπερωρίες τις επόμενες 15 ημέρες, έτσι ώστε να καταφέρουν να “κλείσουν” εκατοντάδες φάκελοι που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Πριν μπει το δεύτερο εξάμηνο, είχαν ολοκληρωθεί 257 έλεγχοι σε υποθέσεις υψηλής επικινδυνότητας. Ωστόσο, είχαν εκδοθεί 638 νέες εντολές ελέγχου, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη πάνω από 1.000 έρευνες.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο “πυρετός” στα νεοσύστατα Ελεγκτικά Κέντρα. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε περίπου 3.500, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα γύρω στις 25.000 υποθέσεις. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των φακέλων που περνάνε από “κόσκινο” είναι ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 300 μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή, ενώ έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι που ξεπερνούν τα 260 εκατ ευρώ!

Οι παραγραφές

Δεν είναι, όμως, μόνο οι υποθέσεις… βαρέων- βαρών, που προκαλούν “πονοκέφαλο” στις ελεγκτικές υπηρεσίες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, χιλιάδες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους και οι ελεγκτές έχουν αναλάβει να ξεχωρίσουν αυτές που “καίνε”.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι οι εξής κατηγορίες υποθέσεων, που παραγράφονται στις 31-12-2024:

1) Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2018, αλλά αφορούν σε προηγούμενα έτη. Πρακτικά μιλάμε για διασταυρώσεις με στόχο τον εντοπισμό μισθωτών και συνταξιούχων που ενώ έλαβαν καθυστερημένα μέσα σε μια χρονιά ποσά αποδοχών που αφορούσαν παλαιότερα έτη, δεν προέβησαν στη δήλωση των αναδρομικών αυτών ποσών. Όσοι εντοπιστούν, θα παραλάβουν ειδοποιητήρια για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018.

2) Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν λανθασμένα στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2018.

3) Χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις του εξωτερικού, που έχουν εντοπιστεί μέσω των στοιχείων που φτάνουν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφορίων με άλλα κράτη. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν τις προσεχείς μέρες προκειμένου να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση με τα εισοδήματα του εξωτερικού. Αμέσως μετά η εφορία θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα επιβάλλοντας και τα πρόστιμα που αναλογούν στον κάθε ένα που «ξέχασε» να τα δηλώσει στην Ελλάδα.

Άγνωστος “Χ” είναι οι υποθέσεις που παίρνουν… παράταση λόγω νέων στοιχείων. Στο τέλος του χρόνου λήγουν οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την οριστική επιβολή φόρων και προστίμων όχι μόνο σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ του έτους 2024 αλλά και σε υποθέσεις που αφορούν στη χρήση του έτους 2013. Υπό ποια προϋπόθεση;

Πρόκειται για υποθέσεις, για τις οποίες, μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών Αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία», από την εξέταση των οποίων διαπιστώθηκε ότι η φορολογητέα ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις ήταν ανακριβείς. Σημειωτέον ότι το ΣτΕ έχει βάλει πολλαπλά “φρένα” στην καταχρηστική παράταση παραγραφόμενων υποθέσεων, με την επίκληση “συμπληρωματικών στοιχείων”.

Διαβάστε ακόμη: