Νέα υψηλά για τις τιμές του χρυσού, με τους αναλυτές να αναμένουν περισσότερα ρεκόρ προβλέποντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα φτάσει και τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2025,

Εν αναμονή της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο χρυσός spot παρέμεινε σταθερός στο υψηλό ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, στα 2.508,14 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 0,16% και διαμόρφωσαν νέο ρεκόρ στα 2.540,8 δολάρια ανά ουγγιά  στην Ασία, επεκτείνοντας τα κέρδη από την περασμένη Παρασκευή.

«Το 2024 είναι η χρονιά όπου ο χρυσός υποτίθεται ότι θα φθάσει σε νέα υψηλά», δήλωσε στο CNBC η Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην BMI, επικαλούμενη την ελκυστικότητα του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου. «Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα… [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο 2024 που είναι το έτος των εκλογών, στην πρόσφατη εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία και στις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Που οφείλεται η εκτίναξη των τιμών

Η ζήτηση του χρυσού ως καταφύγιο λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει αυξηθεί. Ο κίνδυνος σύγκρουσης  του Ισραήλ με το Ιράν μετά την υπόσχεση της Τεχεράνης να προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια παραμένει στο τραπέζι.

Το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει άνοδο περίπου 20% φέτος και λόγω  της αυξανόμενης αισιοδοξίας για τη νομισματική χαλάρωση  από τις κεντρικές τράπεζες.

Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έπεισαν τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στο κατώφλι της μείωσης του κόστους δανεισμού.

«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε η Chowdhury.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας αγοράς χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με τα Treasurys, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, καθιστώντας επίσης ελκυστικό τον χρυσό.

Το κλίμα των traders χρυσού φαίνεται να είναι έτοιμο για άνοδο στο διάστημα τριών έως έξι μηνών, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους τη Δευτέρα.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι βλέπει στόχο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 και πρόβλεψη για μέση τιμή τέταρτου τριμήνου στα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι traders αύξησαν τα καθαρά ανοδικά τους στοιχήματα στα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού Comex σε υψηλό τεσσάρων ετών στα μέσα Ιουλίου, προτού μειώσουν μέρος της θέσης τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Εν τω μεταξύ, οι τοποθετήσεις χρυσού σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά από δύο χρόνια εκροών.

Διαβάστε ακόμη: