Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκαν οι τιμές του χρυσού στις συναλλαγές της Ασίας, κυρίως χάρη στα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Το κίτρινο μέταλλο διεύρυνε το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, με τους traders να διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της ήδη από τον Ιούνιο.

Ο spot χρυσός σημείωσε άλμα άνω του 0,4% σε υψηλό ρεκόρ στα 2.161,19 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό που λήγουν τον Απρίλιο έφτασαν στο μέγιστο των 2.168,10 δολαρίων ανά ουγγιά.

“Το πρόσφατο ράλι στηρίχθηκε από μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης των επενδυτών, καθώς το φάσμα των χαμηλότερων επιτοκίων συνοδεύτηκε από ισχυρές αγορές ασφαλών καταφυγίων εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και ενός αβέβαιου οικονομικού σκηνικού”, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

«Σήμα» Πάουελ για μειώσεις επιτοκίων

Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσ ότι η Fed προτίθεται να μειώσει τα επιτόκια το 2024 – ένα σενάριο που αποτελεί καλό οιωνό για τα μη αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός.

Ωστόσο, ο Πάουελ παρείχε ελάχιστες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα των σχεδιαζόμενων μειώσεων, δηλώνοντας ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας και του πληθωρισμού είναι πιθανό να καθορίσουν την όποια νομισματική χαλάρωση.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται περισσότερη πειθώ ότι ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στον ετήσιο στόχο του 2%.

Διαβάστε ακόμη: