Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται από τον περασμένο μήνα στις αποφάσεις της FED για αύξηση των επιτοκίων.

Ο χρυσός κυμαίνεται κοντά στο χαμηλό δύο εβδομάδων μετά την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων την Τετάρτη, αν και ορισμένες απώλειες αντισταθμίστηκαν στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της FED που έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είδαν την ανάγκη να μειώσουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων κάποια στιγμή, αλλά ήθελαν επίσης να μετρήσουν πώς η νομισματική σύσφιξη λειτουργεί προς τον περιορισμό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Είδαν επίσης τους κινδύνους της πολιτικής αυτής περισσότερο από όσο χρειάζεται.

«Η αγορά θα πρέπει να συνηθίσει τους αριθμούς του πληθωρισμού να είναι πολύ υψηλότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Jake Klein, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Evolution Mining Ltd. «Αυτό είναι καλό για τον χρυσό», είπε, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσαν να «σκαρφαλώσουν» πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανήλθαν καθώς οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν θα ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για μια εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία, ακολουθώντας μια μακροχρόνια υπόσχεση για εμβάθυνση των δεσμών εν μέσω της αντίθεσης από την Κίνα.

Ρεκόρ τον Αύγουστο

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.763,45 δολάρια η ουγγιά στις 13:09. στη Σιγκαπούρη, αφού υποχώρησε έως και 0,9% την Τετάρτη στα 1.759,84 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Αυγούστου. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο μετά την αύξηση 0,3% την προηγούμενη συνεδρίαση. Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα το ασήμι και η πλατίνα υποχώρησαν, ενώ το παλλάδιο παρουσίασε μικρή μεταβολή.

Η τιμή του σημείωσε ρεκόρ τον Αύγουστο 2020, φτάνοντας στα 2.075,47 δολάρια, ενώ έφτασε κοντά σε αυτά τα επίπεδα νωρίτερα φέτος πριν υποχωρήσει το δεύτερο τρίμηνο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό έχει μειωθεί, αναφέρει το Bloomberg ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εξορυκτική εταιρεία του Klein σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή κατά 12,5% σε περίπου 720.000 ουγγιές το οικονομικό έτος 2023 και επιπλέον 11% το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της.