Η σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, έβαλε οριστικό τέλος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και η Ελληνική Αστυνομία πιστώθηκαν ακόμα μία επιτυχία.

Μέσα σε έναν μήνα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία πιστώνονται την εξιχνίαση τριών ακόμα πολύ μεγάλων υποθέσεων: τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, τον εντοπισμό του πίνακα του Πικάσο και τη σύλληψη του δράστη, αλλά και την υπόθεση της δολοφονίας επιχειρηματία και της συζύγου του στη Ζάκυνθο.

Οι εξιχνιάσεις των υποθέσεων τούς πιστώνονται, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κατακεραύνωνε τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και ζητούσε την παραίτηση του υπουργού. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθημερινά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η ΕΛ.ΑΣ. δέχονταν επιθέσεις για την αστυνομία των Πανεπιστημίων, για υπέρμετρη βία από τους αστυνομικούς και για τις υποθέσεις των Γλυκών Νερών και του Χρήστου Παππά.

Η υπόθεση του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά

Εντοπίστηκε και συνελήφθη στην περιοχή του Ζωγράφου το βράδυ της Πέμπτη ο Χρήστος Παππάς, το «δεξί χέρι» του Νίκου Μιχαλολιάκου και ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος παρέμενε άφαντος από τον Οκτώβριο όταν είχε ρίξει αυλαία η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Η εξαφάνιση του 60χρονου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής διαπιστώθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών του. Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην βουλευτής είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του, την 1η Οκτωβρίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, όπου έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό του τηλέφωνο – αυτό με το οποίο επικοινωνούσε κυρίως με συγγενείς, συνεργάτες κ.λπ.- το οποίο συνεχώς δεχόταν κλήσεις χωρίς απόκριση. Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Φημολογείτο ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό Τα σενάρια ήταν πολλά: Έχει ερευνηθεί το ενδεχόμενο να κρυβόταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μονή του Αγίου Ορους που είχε επισκεφθεί παλαιότερα και όπου είναι δυσχερείς οι σχετικοί έλεγχοι. Εξετάστηκε, επίσης, η περίπτωση να υπήρχε σχέδιο υποδοχής του από φανατικούς εθνικιστές στη Σερβία που είχαν συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου, αλλά και το ενδεχόμενο να κατέφυγε για ένα διάστημα σε κρησφύγετο που του είχε προσφερθεί από φιλοναζιστές στη Νυρεμβέργη.

Παρά τις συνεχείς «κραυγές» της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κατ’ επέκταση των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. πως ευθύνονται για την εξαφάνιση του χρυσαυγίτη Παππά, η Ελληνική Αστυνομία έκανε, ως ώφειλε, τη δουλειά της. Εντόπισε, συνέλαβε και θα οδηγήσει στη φυλακή τον Χρήστο Παππά για να εκτίσει την ποινή που του έχει επιβάλει η ελληνική Δικαιοσύνη. Κλείνει έτσι οριστικά ο κύκλος του ακροδεξιού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Χρήστου Παππά, έσπευσε να επιτεθεί εκ νέου στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάνοντας μεν λόγο για θετική εξέλιξη, αλλά μη παραλείποντας να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τον μη εντοπισμό του στελέχους του ακροδεξιού κόμματος επί 9 μήνες.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Παππά

«Χρειάστηκε μόλις 9 μήνες στον κύριο Χρυσοχοΐδη για να πράξει αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη μέρα: να συλλάβει τον νεοναζί Χρήστο Παππά, τον οποίον έχασε μέσα από τα χέρια του, ενώ υποτίθεται πως τον φυλούσε πριν τη δίκη. Η θετική αυτή εξέλιξη υπό την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος δεν αναιρεί τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Από εδώ και πέρα αναμένουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ελπίζουμε να μην παραπέσει πουθενά ο νεοναζί και διασύρουν πάλι τη χώρα μας διεθνώς».

Στην Πινακοθήκη ο Πικάσο, στη Δικαιοσύνη ο κλέφτης

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιανουαρίου 2012 όταν έγινε γνωστή η είδηση της κινηματογραφικής διάρρηξης στην Εθνική Πινακοθήκη και της κλοπής τριών έργων τέχνης, ενός πίνακα του Πικάσο, ενός πίνακα του Μοντριάν και σχεδίου του Μονκλάβο.

Αν και πολλοί είχαν «ξεγράψει» τα ανεκτίμητης αξίας κλοπιμαία, και σε αυτήν την περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. έδρασε μεθοδικά και εκμεταλλευόμενη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του δράστη και να επιστρέψει στην Εθνική Πινακοθήκη τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν.

Στην παρουσίαση για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Ο Πικάσο είχε χαρίσει τον πίνακα στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στη γερμανική κατοχή. Έλληνας τους έκλεψε, Έλληνες τους έφεραν πίσω. Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν τη φυσική τους θέση, να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν».

Ο δράστης, ένας 49χρονος που ομολόγησε την πράξη του, εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής και υποστήριξε ότι αγαπάει την τέχνη και δεν ήθελε να πουλήσει τον πίνακα. Όμως, η ΕΛ.ΑΣ. έχει πληροφορίες ότι προσπαθούσε να βρει αγοραστή στο εξωτερικό. Αφού ομολόγησε την κλοπή των πινάκων, οδήγησε τους αστυνομικούς σε δασική περιοχή στην Κερατέα Αττικής, όπου είχε κρύψει τους δύο πίνακες.

Ακόμα όμως και μετά από αυτή την επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά ένα περιστατικό από την παρουσίαση της υπόθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και στην κυβέρνηση συνολικά…

«48 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο #Πικάσο κατάφερε να φιλοτεχνήσει το καλύτερο πορτρέτο του κ. Χρυσοχοΐδη και του αβάσταχτου ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης των “αρίστων”», έγραψε ο κ. Τσίπρας, παραβλέποντας την επιτυχία του εντοπισμού των έργων τέχνης και τη σύλληψη του δράστη.

«Εσπασαν» τον Μπάμπη και ομολόγησε τη γυναικοκτονία

Στις 22 Ιουνίου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη του 32χρονου πιλότου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, μετά την ομολογία ότι δολοφόνησε την 20χρονη σύζυγό του, Καρολάιν Κράουτς, στο σπίτι τους, στα Γλυκά Νερά.

Η είδηση σόκαρε την ελληνική κοινωνία, καθώς ο συζυγοκτόνος για 37 ημέρες έπαιζε ένα απίστευτο θέατρο σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τις Αρχές.

Τελικά, η αστυνομία, έπειτα από ενδελεχή έρευνα και αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, δεν άφησε κανένα περιθώριο στον γυναικοκτόνο, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία της 20χρονης.

Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δώσει εντολή στους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουν στα χέρια τους προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν.

Το σχέδιο της αστυνομίας απλώθηκε προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της. Ομως, από την πρώτη στιγμή ήταν στο «στόχαστρο» ο 32χρονος πιλότος και γι’ αυτό υπήρχε μία ομάδα αστυνομικών που χειριζόταν τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Είναι οι άνθρωποι που ο ίδιος θεωρούσε ότι κορόιδευε πασάροντάς τους το παραμύθι της ληστείας και οι άνθρωποι εκείνοι για τους οποίους στο… κρεσέντο της υποκριτικής του τέχνης μπροστά στις κάμερες ο (πάντα ψύχραιμος) Μπάμπης αναφερόταν ως «τα παιδιά που θα εξιχνιάσουν το έγκλημα».

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι εν λόγω αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πιλότο με διαρκείς επικοινωνίες όλο το 24ωρο. Μια συνθήκη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να έχουν την ομολογία του φρικτού εγκλήματός του.

Το βασικό στοιχείο που προκάλεσε την ομολογία του, σύμφωνα με αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ήταν η περιστροφή των γεγονότων γύρω από το 11 μηνών παιδί τους και τη σχέση του με την Καρολάιν, σε κάθε γύρο ερωτήσεων, για κάθε εύρημα (στοιχεία από το βιομετρικό ρολόι, SMS, κάμερες κ.λπ.). Ο συζυγοκτόνος είχε πέσει πλέον στην παγίδα των άψογων χειρισμών των αστυνομικών και ομολόγησε.

Συλλήψεις για τη δολοφονία στη Ζάκυνθο

Τέταρτη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. η υπόθεση της δολοφονίας επιχειρηματία στη Ζάκυνθο και αυτής που έγινε έναν χρόνο νωρίτερα, με θύμα τη σύζυγό του.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις (τρεις στο νησί, δύο στην Αθήνα και μία στον Πύργο Ηλείας), καθώς οι αστυνομικοί βρήκαν μάρτυρα, ο οποίος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πώς οι εκτελεστές με το φουσκωτό πέρασαν στη Ζάκυνθο και σκότωσαν τη γυναίκα του επιχειρηματία.

Υστερα από αυτή την κατάθεση, οι Αρχές μπορούσαν μέσα από την ογκωδέστατη δικογραφία να ξεκαθαρίσουν ποιος είχε τον ρόλο του ηθικού αυτουργού, ποιος του εκτελεστή, πώς ακριβώς οι δράστες πήραν το σκάφος από την Αθήνα, πώς κατέβηκαν στο νησί και πού έκρυψαν το σκάφος.
Ετσι η αστυνομία κατάφερε να «κλείσει» ακόμα μία δύσκολη υπόθεση.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ακολουθεί:

« Η σύλληψη του φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής με την οποία κλείνει και η τελευταία εκκρεμότητα με την εγκληματική οργάνωση, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής έρευνας και συγχαίρω την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τον παρόντα Διοικητή της και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη.

Είναι η τέταρτη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο, καθώς προηγήθηκαν η εξιχνίαση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, η σύλληψη και εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος στη Ζάκυνθο και η ανεύρεση των κλεμμένων εικαστικών έργων της Εθνικής Πινακοθήκης
.

Όλες αυτές οι επιτυχίες, συναρτώμενες με τα θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της μικροεγκληματικότητας που μέχρι το 2019 υπήρξε μια αληθινή μάστιγα, ιδίως για την Αθήνα και το κέντρο της, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Ότι ο υψηλός επαγγελματισμός της Ελληνικής Αστυνομίας και η βαθιά προσήλωση στο καθήκον έχουν φέρει και φέρνουν αποτελέσματα. Δεν το βλέπουν μόνο εκείνοι που κρίνουν βάσει σκοπιμοτήτων.

Είναι η πεποίθησή μου ότι με τις βελτιώσεις που σχεδιάζουμε από κοινού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τη φυσική ηγεσία, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική στη μάχη κατά του εγκλήματος και στην υπεράσπιση της νομιμότητας στον δημόσιο χώρο».