Πολύ σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την βομβιστική επίθεση χτες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει» σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα» του Σκάι.

«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προέβησαν σε ενέργεια που μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας, βράδυ Παρασκευής στο κέντρο της πόλης, ώρα που νέα παιδιά είναι έξω για διασκέδαση», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Τα έχουμε ζήσει αυτά και στο παρελθόν. Δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν μέσα από την οργάνωση και σωστή δουλειά των αστυνομικών υπηρεσιών έτσι ώστε να επαναληφθεί αυτό που γίνεται κάθε φορά για την δράση τέτοιων εγκληματικών ομάδων. Δηλαδή να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται. Αυτή είναι η θέση μου, έτσι γίνεται στην δημοκρατία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να γκριζάρουν τη Δημοκρατία διάφοροι».

Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι αυτές οι καταστάσεις κάνουν κακό στη χώρα και σημείωσε: «Νομίζω, πέρα από την καταδίκη που είναι αυτονόητη από όλους, αυτό που χρειάζεται είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και να οδηγήσουν τους δράστες εκεί που πρέπει… Δεν έχουν σημασία τα λόγια, σημασία έχουν οι δράσεις, η σωστή λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών, η σωστή διερεύνηση και το τελικό σωστό αποτέλεσμα».

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία των ερευνών για το τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια έχει προκαλέσει προβληματισμό στα επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ..

Αρμόδιοι κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι η βομβιστική επίθεση με στόχο το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε συνδυασμό με την ανεπιτυχή βομβιστική επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο στα ΜΑΤ στου Ζωγράφου, αποτελεί την αρχή «επανεκκίνησης» της τρομοκρατίας στη χώρα μας και μια νέα φάση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα.

Ειδικά τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στο Υπουργείο Εργασίας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ «επαγγελματική», από άτομα που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, με τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών και στις λεπτομέρειες πυροδότησης. Για τοι λόγο αυτό προκλήθηκε «τέλεια» έκρηξη, με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα πάντα και να μην υπάρχουν υπολείμματα. Βρέθηκε μόνο ένα κομμάτι ύφασμα και ελάχιστα στοιχεία, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να βγουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Πάντως, από το μέγεθος της έκρηξης, που χαρακτηρίζεται ισχυρή, θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν 3-5 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, σε συνδυασμό ίσως και με ποσότητα και άλλης εκρηκτικής ύλης, για αυτό το ωστικό κύμα προξένησε ζημιές στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας μέχρι και τον έκτο όροφο, ενώ έσπασαν τζάμια και σε άλλα γύρω κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το ένα που έλεγε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο Υπουργείο Εργασίας και ένα δεύτερο που διευκρίνιζε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το Υπουργείο. Ακόμα και αυτό θεωρείται από τους αστυνομικούς ένδειξη «επαγγελματισμού», αφενός γιατί δίνει ακριβώς στο στίγμα για να μειωθεί ο κίνδυνος για τυχόν διερχόμενους, αλλά κυρίως γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφάλισαν οι δράστες ότι το ωστικό κύμα θα κατευθυνόταν προς το Υπουργείο, καθώς πίσω από το κάγκελο που είχαν κρεμάσει το σακίδιο με μη βόμβα, ήταν λαμαρίνες λόγω εργασιών στο κτίριο τράπεζας, οι οποίες λειτούργησαν στην κατεύθυνση του ωστικού κύματος προς τον στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που τοποθέτησαν την βόμβα ήταν δύο άτομα που έχουν καταγραφεί από κάμερες της περιοχής , αλλά προφανώς το γνώριζαν για αυτό είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», αποτελείται από «νέο αίμα» που όμως έχει «θητεύσει» κοντά σε παλιούς, οι οποίοι παρείχαν τεχνογνωσία και οργανωτικές κατευθύνσεις. Από την ίδια «δεξαμενή» εκτιμούν ότι προέρχονται και τα μέλη της «Ένοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης», που ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά όπως λένε, επιχειρησιακά φαίνεται να πρόκειται για διαφορετικές ομάδες, με εμφανώς πιο αναβαθμισμένες ικανότητες αυτής που πραγματοποίησε το χτύπημα χτες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας.

«Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μετά την εξάρθρωση, ή διάσπαση κάποιων οργανώσεων, όταν αργότερα εμφανίζονται κάποιες άλλες, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας από τους παλιότερους στους νεότερους. Το ίδιο πιθανόν συμβαίνει και εδώ, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως νέα απειλή, που πρέπει να την διερευνήσουμε μεθοδικά, ώστε να κλείσει ολοκληρωτικά αυτή η υπόθεση», ανέφερε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής υλικό από κάμερες στην περιοχή το οποίο μελετά, ενώ συγκεντρώνει καταθέσεις κα άλλο υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες ενώ βρίσκεται σε αναμονή των αποτέλεσμα των από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αλλά και προκήρυξης από πλευράς των δραστών, η οποία θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του προφίλ τους.

Διαβάστε ακόμη: