Το ελληνικό αρνί έχει εξελιχθεί σε προϊόν υψηλής ζήτησης στις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών και στην εγχώρια αγορά. Παράγοντες του κλάδου προειδοποιούν ότι φέτος οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα τον παραδοσιακό οβελία, με τις τιμές να εκτοξεύονται πάνω από 15€ το κιλό.

📌 Τιμές 2024: Κρεοπωλεία 14€/κιλό – Σούπερ μάρκετ 11€/κιλό
📌 Τιμές 2025: Αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15€/κιλό

«Ο Έλληνας καταναλωτής καλείται να στηρίξει την ελληνική παραγωγή με 2-3 ευρώ παραπάνω. Να μην λείψει από κανένα τραπέζι το ελληνικό αρνί» τονίζει ο Γιάννης Φασουλάς, πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ.

Ποιοι παράγοντες «φουσκώνουν» τις τιμές

Το ράλι ανόδου των τιμών οφείλεται σε μια σειρά εξωγενών και εσωτερικών πιέσεων:

🔹 Αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό: Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στρέφονται μαζικά στο ελληνικό αρνί, μειώνοντας τις διαθέσιμες ποσότητες στην εγχώρια αγορά. «Οι ξένοι έμποροι έχουν ισχυρότερη αγοραστική δύναμη, γεγονός που πιέζει τις τιμές προς τα πάνω» εξηγεί ο κ. Φασουλάς.

🔹 Σύμπτωση θρησκευτικών εορτών: Το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα, σε συνδυασμό με το Ραμαζάνι, δημιουργούν τεράστια ζήτηση, οδηγώντας σε ελλείψεις στην αγορά.

🔹 Καταστροφή ζωικού κεφαλαίου: Ο κυκλώνας “Ντάνιελ” σάρωσε τον κτηνοτροφικό κλάδο, με 80.000 ζώα να χάνονται, εκ των οποίων μόλις το 1/10 έχει αντικατασταθεί. Παράλληλα, εξάρσεις ζωονόσων οδήγησαν σε επιπλέον απώλειες.

🔹 Κλειστά σφαγεία και απαγορεύσεις μετακινήσεων: Οι περιορισμοί στη μεταφορά ζώων από περιοχή σε περιοχή έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος και ελλείψεις, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές.

«Όχι» στην ένταξη του οβελία στο «καλάθι του καταναλωτή»

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας αντιδρά στην προοπτική να ενταχθεί το αρνί στο “καλάθι του καταναλωτή”, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε οικονομική ζημία τους παραγωγούς.

🔴 «Αν το κράτος θέλει χαμηλότερη τιμή, να καλύψει τη διαφορά» τονίζει ο κ. Φασουλάς.
🔴 «Δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να είναι πάντα ο χαμένος της υπόθεσης».

Η λύση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΤΟΚΚ, είναι η στήριξη της εγχώριας παραγωγής, η εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό κρέας, ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες τιμές για παραγωγούς και καταναλωτές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Μπορεί το ελληνικό αρνί να μείνει προσιτό για το πασχαλινό τραπέζι, χωρίς να πληγεί η κτηνοτροφία;

Διαβάστε ακόμη: