Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σκαρφάλωσε το αλουμίνιο καθώς η πολιτική αναταραχή στη Γουινέα εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η προσφορά να περιοριστεί σημαντικά σε μια περίοδο που η ζήτηση ενισχύεται δραματικά.

Το μέταλλο καταγράφει άνοδο 1,5% (χθες αυξήθηκε κατά 1,6%) στο Λονδίνο και πλέον κερδίζει σχεδόν 90% από τα χαμηλά που σημείωσε τον Απρίλιο του 2020.

"Χρυσάφι" πουλιέται το αλουμίνιο

Την Κυριακή εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη Γουινέα, αποσταθεροποιώντας την αφρικανική χώρα που είναι βασική πηγή βωξίτη, την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας.

"Χρυσάφι" πουλιέται το αλουμίνιο

Όμως δε φταίει το πραξικόπημα…

Ακόμα και πριν την πολιτική αναταραχή στη Γουινέα, οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι τιμές όδευαν για να σπάσουν τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά πάνω από τα 3.300 δολ. ανά τόνο καθώς μεγαλώνει το παγκόσμιο έλλειμμα.

"Χρυσάφι" πουλιέται το αλουμίνιο

Αυτό οφείλεται κυρίως στα μέτρα στήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο που ενισχύουν τη ζήτηση, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κινεζικά µεταλλουργεία αλουµινίου που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παραγωγή τους εν μέσω μιας εποχικής ενεργειακής έλλειψης στη χώρα.

Την εικόνα επιβαρύνουν και οι πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης για να χαλιναγωγήσει τις εκποµπές άνθρακα της βιομηχανίας.

Αυτή την ώρα η τιμή του αλουμινίου ξεπερνά τα 2.835 δολάρια ανά τόνο στο London Metal Exchange.

"Χρυσάφι" πουλιέται το αλουμίνιο

Ράλι για το Αλουμίνιο – Άνοδος 32% από τις αρχές του 2021

Fed: Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις κυριολεκτικά… στα πάντα