Για κάποιους είναι πολύ νωρίς να μιλάνε από τώρα για Χριστούγεννα. Για άλλους, πάλι, είναι η ιδανική περίοδος για να μπουν σε Xmas mood, ξεκινώντας -φυσικά- από τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ωστόσο υπάρχει και μια ενδιάμεση κατηγορία, εκείνοι που ανυπομονούν μεν για το στόλισμα, αλλά τους ακούγεται κάπως σαν μίνι άθλος αφού δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν- ποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο να επιλέξουν, θα είναι φυσικό ή τεχνητό, ποια είναι η κατάλληλη θέση στο σπίτι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να βάλουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια, στολίδια και γιρλάντες…

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, όμως, ξέρετε πολύ καλά πως η βάση της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης δεν είναι άλλη από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε έναν σύντομο και περιεκτικό οδηγό με όλα όσα θα χρειαστείτε αλλά και απλές συμβουλές για τον πιο κομψό στολισμό τις φετινές γιορτές.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καραβάκι;

Αν και το παραδοσιακό έθιμο θέλει κλασικό καραβάκι, η αλήθεια είναι πως το στολισμένο έλατο με τα χρόνια ενσωματώθηκε και στην ελληνική κουλτούρα και σήμερα αποτελεί το απόλυτο σύμβολο των Χριστουγέννων. Πώς προέκυψε, όμως, να στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα, και τι ακριβώς συμβολίζει;

Πολλοί πιστεύουν ότι η παράδοση ξεκίνησε την περίοδο του Μεσαίωνα από τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η παράδοση ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία από τη βασίλισσα Βικτώρια και τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Όσο για τον λόγο, είναι επειδή είναι αειθαλές οπότε συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού, ενώ το τριγωνικό σχήμα του φέρεται να συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Για την ιστορία, στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα ανάκτορα του Όθωνα στο Ναύπλιο το 1833.

Φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Στην επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρου το δίλημμα ήταν και θα είναι πάντα ένα: φυσικό ή τεχνητό; Για να αποφασίσετε, καλό είναι να γνωρίζετε τις βασικές διαφορές τους και τα πλεονεκτήματα που έχει το καθένα:

Φυσικά δέντρα

Τα φυσικά δέντρα έχουν μοναδικό σχήμα και το φυσικό, υπέροχο άρωμα του έλατου. Παρόλα αυτά, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, σε σχέση με τα τεχνητά. Αν επιλέξετε, λοιπόν, να πάρετε φυσικό δέντρο θα πρέπει να ελέγξετε καλά από πού προέρχεται, αν η καλλιέργειά του προορίζεται γι’ αυτόν το σκοπό και σε καμιά περίπτωση να μην είναι κομμένο από φυσικά δάση. Φροντίστε επίσης να είναι φρεσκοκομμένο και δροσερό για να μη μαδάει εύκολα. Σημαντικό πλεονέκτημα και το γεγονός πως είναι βιοδιασπώμενο οπότε ανακυκλώνεται εύκολα.

Τεχνητά δέντρα

Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των τεχνητών δέντρων είναι το κόστος τους και η μακρά διάρκεια ζωής, αφού μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ξανά την επόμενη χρονιά, ενώ λόγω του ότι κατασκευάζονται από πλαστικό ή άλλα συνθετικά υλικά, είναι επίσης ανακυκλώσιμα. Γενικά τα ατού εδώ είναι πως δεν μαδάνε, μεταφέρονται εύκολα, καθώς είναι πτυσσόμενα και συναρμολογούμενα, είναι ομοιόμορφα, αποθηκεύονται άνετα σε κουτιά, βγαίνουν σε πολλά χρώματα -πράσινο, κόκκινο, μαύρο, ασημί, χρυσό, λευκό, η λίστα είναι ατελείωτη- και αποτελούν ιδανική λύση για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες στα κωνοφόρα δέντρα.

Διαστάσεις, χρώμα και πώς να βρείτε την κατάλληλη θέση του δέντρου στο σαλόνι σας

Για ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν αρκούν μόνο τα στολίδια, οι γιρλάντες και τα φωτάκια. Το κατάλληλο μέγεθος σύμφωνα με το σπίτι μας αλλά και το σημείο όπου θα τοποθετηθεί είναι εξίσου σημαντικά και καθόλου εύκολη δουλειά.

Διαστάσεις

Δώστε μεγάλη προσοχή στις σωστές διαστάσεις το δέντρου. Αν ο χώρος που θα τοποθετήσετε είναι μικρός, καλύτερα να επιλέξετε ένα μικρότερο δέντρο, που μπορείτε να τοποθετήσετε για παράδειγμα πάνω σε ένα τραπεζάκι. Για μεγαλύτερους χώρους, ενδείκνυται προφανώς και μεγαλύτερο δέντρο, που δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά ψηλό. Αν για παράδειγμα έχετε μεγάλο σαλόνι αλλά με χαμηλό ταβάνι, τότε διαλέξτε ένα φουντωτό δέντρο από πλευράς όγκου, όχι ύψους. Γενικά να θυμάστε πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό, αφού δεν θέλουμε ούτε να «μπουκώσει» το δωμάτιο ούτε να κάνει τον στολισμό να δείχνει φτωχός.

Σταθερότητα

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι η βάση που θα στηρίξετε το δέντρο. Θα συνιστούσαμε τη χρήση μίας στερεάς μεταλλικής βάσης μόνο. Τα περισσότερα ποιοτικά τεχνητά δέντρα PE συνοδεύονται από μεταλλική βάση, οπότε ίσως θελήσετε να το λάβετε υπόψη κατά τον υπολογισμό του κόστους.

Χρώμα

Αν και το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει ταυτιστεί με το πράσινο χρώμα, πλέον υπάρχουν αμέτρητες, εξίσου ενδιαφέρουσες χρωματικές επιλογές, που σε συνδυασμό με δημιουργικά διακοσμητικά, δημιουργούν ένα γιορτινό και κομψό design, που καλύπτει κάθε γούστο:

• Τα μπλε ταιριάζουν ωραία άψογα με ασημί στολίδια

• Τα ροζ συνδυάζονται ωραία με χρυσά στολίδια

• Τα κόκκινα δίνουν μια αίσθηση γιορτινής παραμυθούπολης

• Τα χρυσά λειτουργούν ως statement κομμάτια

Από την άλλη, υπάρχει πάντα και η εναλλακτική ενός DIY χριστουγεννιάτικου δέντρου, φτιαγμένο από μπαλόνια, λαμπάκια, αληθινά κλαδιά δέντρων, ακόμη και βιβλία, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο!

Το κατάλληλο σημείο

Πάμε τώρα στην τοποθέτηση. Η αλήθεια είναι πως όταν στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θέλουμε να μπορούμε να το θαυμάζουμε όχι μόνο εμείς αλλά και οι περαστικοί, οπότε γενικά καλό σημείο είναι κοντά σε ένα μεγάλο παράθυρο του σπιτιού ή ιδανικά στη μπαλκονόπορτα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμάστε πως Χριστούγεννα δεν σημαίνει μόνοι καθιστικό, οπότε καλύτερο το κριτήριο να είναι πού περνάμε γενικά περισσότερο χρόνο. Στην τελική, ο χώρος που απολαμβάνουμε πιο πολύ από όλους είναι εκείνος που θα πρέπει να φιλοξενήσει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πόσα λαμπάκια χρειάζεστε και πώς να τα βάλετε

Αφού αποφασίσετε για το τέλειο χρώμα, μέγεθος και στιλ δέντρου, η διασκέδαση ξεκινά: ήρθε η ώρα να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Εδώ είναι, όμως προφανώς, και το σημείο που αναρωτιέστε ποτέ πόσα ακριβώς λαμπάκια χρειάζεται να βάλετε. Ένας εύκολος, γενικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για κάθε 30 εκατοστά του δέντρου σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περίπου 150 λαμπάκια (αυτό βέβαια δεν ισχύει για όσα δέντρα είναι slim).

Τώρα, πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε διάφορα σχήματα και χρώματα φωτός -απλώς βεβαιωθείτε ότι η επιλογή σας συνδυάζεται καλά με το χρώμα και το στιλ του δέντρου- ή να επιλέξετε ένα φωτιζόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που είναι κι ενεργειακά πιο αποδοτικό.

Σχετικά με την τοποθέτηση, το κόλπο είναι να μην τα τυλίξετε κυκλικά, αλλά να τα βάλετε καλύτερα κάθετα. Έτσι κάθε άκρη του δέντρου σας, κάθε κλαδάκι θα έχει φωτάκια και θα αναβοσβήνει, κάνοντας ακόμη πιο όμορφο το στολισμό του δέντρου σας. Επιπλέον, δεν πρόκειται πλέον τα λαμπάκια να συσσωρεύονται σε ένας μέρος και να καλύπτονται και από άλλα κλαδιά.

Διαβάστε ακόμη: