Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε εκ νέου στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, δίδοντας έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου, χάρη στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μιλώντας σήμερα (15/11) στο εφετινό “Global Innovation Summit”.

«Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης υψηλής αβεβαιότητας και αστάθειας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας, αποτελεί μείζονα πρόκληση. Οι κυβερνήσεις καλούνται να συνεργασθούν και να αναπτύξουν αποτελεσματικές και διορατικές πολιτικές.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές που αντανακλούν τις παραπάνω αρχές και οδηγούν σε σημαντικά επιτεύγματα», σημείωσε αρχικά ο κ. Υπουργός. Το συνέδριο διοργανώνεται στην Αθήνα για πρώτη φορά, από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr).

Αναλύοντας αυτά τα επιτεύγματα, υπογράμμισε, καταρχάς, τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις πρόσφατες φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει ανάπτυξη 6% εφέτος –διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου–, ενώ το 2023, χρονιά σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμη και ύφεσης σε κάποιες χώρες, η Επιτροπή προβλέπει για τη χώρα μας τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τη θετική μεταβολή της σύνθεσης του ΑΕΠ. «Η ανάπτυξη συνδυάζεται με τη βελτίωση της ποιότητας του ΑΕΠ, η οποία προσδίδει βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση και συνιστά πολύτιμο εφαλτήριο για την ολόπλευρη, περαιτέρω, ισχυροποίηση της χώρας μας.

Η εξέλιξη πηγάζει από την εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Εφέτος, εκτιμάται ότι, μετά την περυσινή χρονιά – ρεκόρ, θα έχουμε νέα –ιστορικά υψηλή– επίδοση στις άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών».

«Οι εξαγωγές στο οκτάμηνο του 2022 έφθασαν ήδη στο 90% της περυσινής ετήσιας επίδοσης, ενώ, η εξαγωγική βάση διαφοροποιείται σημαντικά, καταγράφοντας αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που πλησιάζουν πλέον τα ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως η Γερμανία.

Παράλληλα, οι επενδύσεις ανήλθαν, ήδη, στο οκτάμηνο του 2022 στο 84% του συνόλου του 2021 –χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας– και η θετική πορεία τους, πιστοποιήθηκε πρόσφατα από μελέτη του ΟΟΣΑ.

«Η ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, η οποία αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, να μειώσουμε το επενδυτικό κενό και να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

Παράλληλα, επικεντρώθηκε στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας, τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τη συνεχιζόμενη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών –και ιδίως, τον περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος εφέτος και τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ που έφθασε το 13% κατά το 2021.

Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ιστορία της Ευρωζώνης και προβλέπεται να συνεχισθεί εφέτος – και τις ένδεκα αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης την τελευταία τριετία, εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν εφέτος, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι, παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, και προσέθεσε ότι «ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που περιλαμβάνει στοχευμένα, προσωρινά μέτρα στήριξης για το πλέον ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας, καθώς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μία διορατική εκδοτική στρατηγική, παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων και βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία τριετία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να καταστήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη, ισχυρότερες».

Διαβάστε ακόμη: