Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν, μετά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αρχικά, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για τον χαμό των δυο αξιωματικών της ελληνικής αεροπορίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ακόμη, είπε ότι στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας και για τις σχέσεις με την Τουρκία καλωσόρισε τις τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Αναφορικά με την ενέργεια και το μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι δυο χώρες μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας ευρωπαϊκής απάντηση για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη στη διαμόρφωση των σχέσεων Βρυξελλών και Άγκυρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη στο εξωτερικό που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, από την επανεκλογή του και ευχαρίστησε για τη στήριξη της Λευκωσίας, επιχειρησιακά και κυβερνητικά. Η συνεργασία θα επιβεβαιωθεί με το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου.  Το Συμβούλιο θα γίνει στις 11 και 12 Οκτωβρίου, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει στη Ρόδο. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης του νησιού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο θετικό κλίμα με την Τουρκία. «Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα ταυτόχρονα θα επιμείνει ότι η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την επιθετική συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Και θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να έχει και θετικό αντίκτυπο στο Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται όλο και στενότερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη: