Πλήρως εναρμονισμένος με το κλίμα της εποχής εμφανίζεται ο οίκος Christie’s, που συνεργάζεται με την εταιρεία Art Money, για να κάνει την αγορά έργων τέχνης εύκολη και προσιτή, δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής για ένα έργο τέχνης κάτω του 1 εκατ. δολαρίων σε… μηνιαίες δόσεις άτοκα.
Με το πρόγραμμα buy now, pay later, οι επίδοξοι αγοραστές λαμβάνουν ένα προεγκεκριμένο όριο προσφοράς από τον δανειστή Art Money και, εάν επιτύχουν, μπορούν να πληρώσουν σε δόσεις σε διάστημα το πολύ 10 μηνών. Η Art Money εισπράττει αμοιβή από τον αγοραστή έως το 10% του συνολικού τιμολογίου της Christie’s, συμπεριλαμβανομένου του πριμ του αγοραστή (26% σε αυτό το επίπεδο).
Ο οίκος Christie’s έγινε δημόσια εταιρεία το 1973 και αγοράστηκε το 1998 από το Groupe Artémis του Γάλλου επενδυτή François Pinault. Η πρώτη δημοπρασία της εταιρείας στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε το 2001, αμέσως μετά την άρση των παραδοσιακών ελέγχων της γαλλικής κυβέρνησης επί των δημοπρασιών στη Γαλλία. Ο Christie’s έχει παράδοση στη διαχείριση πολλών ιστορικών πωλήσεων.
Γιατί buy now pay later
Όπως συμβαίνει με όλα τα προγράμματα πληρωμών, αυξάνεται το συνολικό κόστος της αγοράς, αλλά το θέμα, σύμφωνα και με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Art Money, Paul Becker, είναι ότι «υπάρχει τόσο μεγάλη τριβή γύρω από την αγορά τέχνης, που θέλουμε απλώς να εφαρμόσουμε τις τρέχουσες επιχειρηματικές πρακτικές από άλλες βιομηχανίες για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της αγοράς».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα περισσότερα από τα υφιστάμενα δάνεια που διατίθενται έναντι έργων τέχνης, μεταξύ άλλων μέσω των οίκων δημοπρασιών, ξεκινούν από 1 εκατ. δολάρια.
Η συνεργασία με τον οίκο Christie’s εγκαινιάζεται στη δημοπρασία χαρακτικών και πολλαπλών έργων στη Νέα Υόρκη στις 16 Απριλίου. Και τα 173 έργα, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 800-1.200 δολάρια για μια εκτύπωση της Ann Hamilton έως 600.000-800.000 δολάρια για μια έκδοση του χαρτοφυλακίου «Jazz» του Henri Matisse (1947), είναι επιλέξιμα για το Art Money.
Η επένδυση
Ο οίκος Christie’s πραγματοποίησε την επένδυση στην Art Money, μέσω του fund του, Ventures, του οποίου ηγείται ο Devang Thakkar. Ο ίδιος λέει ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε 10 επιχειρήσεις από το 2022 και, ενώ η οικονομική της δέσμευση δεν αποκαλύπτεται, αυτή ορίστηκε μεταξύ 250.000 και 2 εκατ. δολαρίων ανά εταιρεία κατά την έναρξη λειτουργίας.
Ο Becker περιγράφει τη συμμετοχή του οίκου στην Art Money ως «μειοψηφική, μη ελεγχόμενη και μη αποκλειστική». Προς το παρόν, η πρωτοβουλία είναι διαθέσιμη μόνο σε αγοραστές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αλλά ο Becker επισημαίνει ότι η Art Money εργάζεται για την έγκριση των κανονισμών σε όλες τις χώρες.
Ο Thakkar της Ventures λέει ότι η δημοπρασία της 16ης Απριλίου θα αποτελέσει «έναν οδικό χάρτη για την κατανόηση της επιθυμίας των καταναλωτών» και ελπίζει να επεκτείνει την προσφορά σε περισσότερες πωλήσεις και αγοραστές, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το fund
Η Christie’s Ventures συνεργάζεται με start-up και με εμπνευσμένους ιδιοκτήτες εταιρειών που συνδυάζουν την τέχνηκαι την τεχνολογία.
Ο επενδυτικός αυτός βραχίονας ειδικεύεται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες που καλύπτουν καινοτομίες στους τομείς Web3, AI, FinTech και Hardware, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν τη βελτίωση της εμπλοκής, της κατανόησης και της κατανάλωσης της τέχνης για τους πελάτες του οίκου, τους συνεργάτες και τους δημιουργούς.
Αξιοποιώντας την πρότασή του- άμεσες επενδύσεις κεφαλαίου, αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος που υποστηρίζεται από πάνω από 250 χρόνια εμπειρίας, βαθιά δίκτυα πολλαπλών κλάδων και απαράμιλλη πρόσβαση στην αγορά – ο οίκος βοηθά τις εταιρείες να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τον ρόλο της Christie’s ως ηγέτη και καινοτόμου στο οικοσύστημα της αγοράς τέχνης.
Στο πλαίσιο αυτότο fund έχει επενδύσει εκτός από την Art Money, στις εταιρείες Atomic Form, Echomark, LayerZero, Manifold, Proto.
Διαβάστε ακόμη:
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας – Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο
- «Βόμβα» Politico: Έρευνα για σκάνδαλο 2,5 δισ. στην Ελλάδα – Ποιες εταιρείες εμπλέκονται
- Άννα Δρούζα: Επιστρέφει στην τηλεόραση με δική της εκπομπή
- Σοφία Χατζηπαντελή: Είναι σαν δίδυμες, σχολίασαν σε φωτογραφίες με τη μητέρα της