Χρηματιστήριο σημάδια κόπωσης. Tο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στην αφάνεια που δημιουργούν οι εκτεταμένες πυρκαγιές ανά την ελληνική επικράτεια. Οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομική δραστηριότητα μοιάζει παράτερη αυτή την στιγμή που προέχει η σωτηρία ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών τους. O υπόλοιπος Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί χρηματιστηριακά με συσσώρευση μεταξύ των 860-890 μονάδων.
Από τον Σεπτέμβριο στο προσκήνιο οικονομία και χρηματιστήριο
Όμως έμμεσα η οικονομία θα βρεθεί στο προσκήνιο αμέσως μετά τις πυρκαγιές και από τον Σεπτέμβριο θα γίνει ο απολογισμός και του τουρισμού και της δημοσιονομικής κατάστασης και της κατάστασης των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Ο τουρισμός φαίνεται ότι κινείται υπερδιπλάσια σε έσοδα του 2020 και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 70% του 2019. Ο τραυματικός Αύγουστος των πυρκαγιών θα έχει επηρεάσει και τις εσωτερικές μετακινήσεις αλλά και ο covid 19 τον εισερχόμενο τουρισμό από Γερμανία, Βρετανία και Ισραήλ.
Οι αερομεταφορείς (με πρώτη την Aegean) και οι ακτοπλοϊκές κινούνται με πληρότητες για τον Ιούλιο-Αύγουστο της τάξης του 80% αλλά τα περιθώρια κέρδους πιέζονται πολύ από τις ανατιμήσεις του πετρελαίου ειδικά στις ακτοπλοϊκές (Attica Group, ANEK ).
Το λιανικό εμπόριο φαίνεται ότι δεν έχει αποδώσει αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι επενδυτές ενώ
για την Jumbo υπάρχουν οι δηλώσεις Βακάκη που είναι μάλλον απαισιόδοξες για την χρονιά. Γενικότερα, το τελευταίο δίμηνο είχε προεξοφληθεί σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης των περισσότερων κλάδων και οι στόχοι φαίνεται ότι δεν πιάνονται.
Για τις τράπεζες και τις τραπεζικές μετοχές τα πράγματα ενώ φάνηκαν ότι ισορροπούν σε υψηλότερα
επίπεδα μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν έναν προβληματισμό των επενδυτών. Τα αποτελέσματα 6μηνου μέχρι στιγμής φαίνονται ικανοποιητικά αλλά οι μελλοντικές εξελίξεις απρόβλεπτες. Το β’ εξάμηνο θα κληθούν οι τράπεζες να αποδείξουν όχι μόνο τις κεφαλαιακές τους αντοχές αλλά και την παραγωγή υπεραξίας. Να τονίσουμε ότι στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου υπάρχουν πολλά έσοδα από επενδυτικές δραστηριότητες δηλαδή από τις συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα.
Μέχρι στιγμής καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά κατά το τελευταίο δίμηνο (Ιούλιο-Αύγουστο) δείχνει η ΕΤΕ με την Alpha Bank, σταθεροποιητική η μετοχή της Eurobank και με έντονη μεταβλητότητα η Πειραιώς.
Προβλήματα από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου ίσως εμφανίσουν και τα διυλιστήρια αφού η ραγδαία άνοδος της τιμής του μειώνει τα περιθώρια διύλισης σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές στο Bloomberg. Από εκεί και πέρα, ΟΤΕ , ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Τιταν Int εμφανίζουν ισχυρά μεγέθη μεν στο α’ εξάμηνο αλλά θα χρειαστεί να ενισχυθούν περαιτέρω στο β’ εξάμηνο εάν θέλουν να δουν τις μετοχές τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Χρηματιστήριο σημάδια κόπωσης – Οι ξένες αγορές και η ΕΚΤ
Όσο η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες με τις επαναγορές ομολόγων, τόσο τα
ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα συνεχίσουν την ανοδική κίνηση , έστω και με μικρο-διορθώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα κρατήσει μέχρι το β’ εξάμηνο 2022 τουλάχιστον και υπό την προϋπόθεση ότι θα ‘τιθασευτεί’ ο ευρω-πληθωρισμός που καλπάζει στο 2,2%.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την FED και τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές μόνο που στις ΗΠΑ ίσως προσδοκούν ταχύτερη ανάπτυξη και σε μακροοικονομικό επίπεδο και σε μικροοικονομικό γι’ αυτό και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά.