Πτώση καταγράφει το χρηματιστήριο Αθηνών, παρασυρόμενο από τις ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να κρατά κλειστό τον Nord Stream.

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,5% στις 832,2 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 32,7εκατ. ευρώ.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 829,19 μονάδες (-1,85%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,39%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,73%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Jumbo (+1,53%) και της Ελλάκτωρ (+0,58%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-4,64%), της Μυτιληναίος (-3,15%), της Elvalhalcor (-2,49%), της Motor Oil (-2,07%) και της Eurobank (-2,00%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (+1,28%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,16%), της Τεχνολογίας (-2,34%) και των Τροφίμων (-1,93%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 6.817.757 και 4.412.612 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 6,003 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 3,863 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 76 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +6,52% και Mermeren +2,89%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βιοτέρ -20,00% και SATO -19,23%.

Sell off στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Ρωσία παρέτεινε την αναστολή των ροών αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις τιμές ενέργειας και την ανάπτυξη και οδηγώντας τις κυβερνήσεις στο να ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,6%, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί 2%, με την πτώση ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί άνω του 3%.  Οι μετοχές των γερμανικών εταιριών κοινής ωφελείας, μεταξύ των οποίων των Uniper, RWE, E.ON και PNE, κατέγραψαν βουτιά από 3,5% έως 11%. Κλειστή λόγω αργίας θα παραμείνει σήμερα η Wall Street.

Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταγράφουν νέο ράλι.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 0,99185 δολ. με πτώση 0,4%. Κατά τη διαπραγμάτευση του στην Ασία σήμερα το πρωί υποχώρησε στο 0,9876 δολ. το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να κινούνται προς το 4%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει αργότερα αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει στη δεύτερη μεγάλη της αύξηση επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιζ Τρας αναμένεται να οριστεί νέα πρωθυπουργός της χώρας αργότερα σήμερα. Πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση του κόστους διαβίωσης και ύφεση. Η βρετανική λίρα σημείωσε νωρίτερα πτώση περίπου 0,4% στο 1,1476 δολάριο αλλά ήταν αμετάβλητη έναντι του ευρώ στις 86,405 πένες.

Άλμα στο πετρέλαιο εν αναμονή του ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική άνοδο, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε συνεδρίαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ αργότερα σήμερα. Μετά τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει λόγω των ανησυχιών ότι τα επιτόκια και οι περιορισμοί της COVID-19 σε τμήματα της Κίνας, της χώρας με τις μεγαλύτερες εισαγωγές αργού παγκοσμίως, ίσως οδηγήσουν σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το αργό ενισχύεται 2,6% στα 89,15 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου μπρεντ σημειώνει άνοδο 2,7% στα 95,5 δολ. το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη: