Προσωρινό χαρακτήρα αποδείχθηκε ότι είχαν τελικά οι ρευστοποιήσεις της Τρίτης (19/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέκαμψε κόντρα σε αντίθετους «ανέμους».

Οι επενδυτές κατάφεραν να «χωνέψουν» την «ψυχρολουσία» της Moody’s, η οποία δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αλλά και το «κόκκινο φανάρι» που άναψε η JP Morgan, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο upgrade του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της Moody’s να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα, καθώς και η «αινιγματική» έκθεση της JP Morgan, η οποία επισημαίνει πως η εγχώρια αγορά θα ήταν καλύτερο να παραμείνει αναδυόμενη, λειτούργησαν ως αρνητικοί καταλύτες.

Ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών έβγαλε σήμερα (20/3) αντίδραση, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα ηνία της ανόδου είχε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά τη διήμερη διόρθωση, επανήλθε σε ρότα επιστροφής προς τα 4 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που είχε «κλειδώσει» το placement για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Από κοντά και η Εθνική Τράπεζα, η οποία πήρε δυνάμεις από την ισχυρή ζήτηση που παρουσίασε το ομόλογο Tier 2, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,75 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η ΕΤΕ επέκτεινε το υψηλό 8 και πλέον ετών, που είχε «ισοφαρίσει» από χθες.

Δυναμική ήταν επίσης η ανάκαμψη του ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του ομίλου να επανέρχεται στα θετικά πρόσημα μετά το -3,57% της Τρίτης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε «βάθος» ενός έτους. Τη διήμερη «βουτιά» της άφησε πίσω η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία βρέθηκε εκ νέου πάνω από τα 18 ευρώ, εν μέσω έντονης φημολογίας για την πώλησή της. Στον αντίποδα, η Σαράντης διόρθωσε για δεύτερη σερί μέρα και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό 6ετίας των 11 ευρώ.

Σε επίπεδα άνω των 130 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με τουλάχιστον το 70% επί του συνολικού τζίρου να αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 1.417,72 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ των 1.402,44 (χαμηλό ημέρας) και των 1.419,34 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με αυτό τον τρόπο «απορροφήθηκε» το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής πτώσης και ο ΓΔ επαναπροσεγγίζει το υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων. Εντός του Μαρτίου το Χ.Α. υποχωρεί κατά 0,5%, ενώ από τις αρχές του 2024 ενισχύεται κατά 9,63%.

Καθαρά τραπεζοκεντρική ήταν η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο, με τις τέσσερις συστημικές να κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο κλαδικός δείκτης «αναρριχήθηκε» κατά +2,06% στις 1.227,26 μονάδες, με την Τρ. Πειραιώς να έχει τα πρωτεία (+4,23% στα 3,946 ευρώ). Ακολούθησαν η Εθνική (+2,19% στα 7,46 ευρώ και νέο υψηλό 8ετίας) και η Alpha Bank (+2,07% στο 1,7245 ευρώ), ενώ η Eurobank παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,8 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) κινήθηκε ανοδικά κατά 1,12% στις 3.416,97 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 2.406,22 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: