Ισχυρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από τις αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και ο τίτλος της Μυτιληναίος.

Οι μετοχές της Εθνικής και του Μυτιληναίου εισήλθαν στον δείκτη MSCI Greece και πλέον ο MSCI Greece απαρτίζεται από 8 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίος.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14:30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 2,5% και διαμορφώνεται στις 867,25 μονάδες. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες (από 851,93 έως 871,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 77,15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά από 12 συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, ετοιμάζεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καθώς αυτή τη στιγμή κινείται στο +5,09% και τις 574,23 μονάδες. Μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι εύλογα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτινάσσεται στο +5,9% και τα 3,39 ευρώ, εν αναμονή της εισροής κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της προσθήκης στον MSCI. Εξαιρετική είναι η εικόνα και στις μετοχές των Eurobank – Αlpha Bank, οι οποίες κερδίζουν τουλάχιστον 5% και 4% αντίστοιχα. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +2,8% και το 1,23 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +4,20% 0,9378 ευρώ
Eurobank +5,19% 0,9124 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +5,94% 3,39 ευρώ
Πειραιώς +2,79% 1,2325 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,99% και 2.092 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos είναι η μεγάλη κερδισμένη, καθώς εκτοξεύεται στο +6% και τα 16,6 ευρώ, μετά την απόφαση εισόδου στον MSCI Greece Standard. Ισχυρά κέρδη άνω του 3% παρουσιάζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς φουντώνουν τα σενάρια για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με τους Αυστραλούς της Macquarie. H μετοχή της Coca – Cola, δε, συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, κερδίζοντας +3,5% και επιστρέφοντας άνω των 20 ευρώ. Jumbo, Lamda Development, Quest Συμμετοχών και Viohalco αυξάνονται, επίσης, κατά τουλάχιστον 2%. Αντίθετα, η μοναδική μετοχή, η οποία βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, είναι της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,70% και 1.392 μονάδες), οι μετοχές των Intracom και Πλαίσιο ξεχωρίζουν στο +3%, ενώ στο +2% έπονται οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Reds, Epsilon και Fourlis. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 69 μετοχές κινούνται ανοδικά, τρεις μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Σχεδόν 200 εκατ. ευρώ «φέρνει» ο MSCI

Η ελληνική αγορά, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, έχει καταστήσει σαφές ότι προσπαθεί να πραγματοποιήσει την πρώτη ουσιαστική απόπειρα αντίδρασης έπειτα από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, μέσα στις οποίες από τις 938 μονάδες (26/4) κατρακύλησε στις 846 μονάδες (χαμηλό διμήνου).

Η αγοραστική αντεπίθεση εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στην χθεσινοβραδινή απόφαση του MSCI να εντάξει τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos στον δείκτη Standard Greece, χωρίς παράλληλα να προβεί σε κάποια διαγραφή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει συνολικές εισροές 103 εκατ. ευρώ για την Εθνική και 92 εκατ. ευρώ για τη Mytilineos. ενώ βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι ημέρες επιρροής είναι 7,3 και 6,8 αντίστοιχα. Ας σημειωθεί ότι στον MSCI Greece βρίσκονταν ήδη οι μετοχές των Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ.

Στο θετικό κλίμα έρχονται να προστεθούν και τα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με τις ΕΛΠΕ, Coca – Cola, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνουν άκρως ικανοποιητικά μεγέθη, δίνοντας συνέχεια στη βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας, παρά το προς επιδείνωση λειτουργικό περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν πρέπει να λησμονούμε τους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Υψηλότερα επιτόκια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, αυξημένο κόστος ενέργειας, πληθωρισμός ρεκόρ και μεγαλύτερο κόστος δανεισμού συνθέτουν ένα αρνητικό σπιράλ, το οποίο δεν μπορούν να αγνοήσουν οι αγοραστές.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (889 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να συναντώνται στις 840 – 850 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις δε, έρχονται στις 880 και 900 μονάδες.