Υπό πίεση διαπραγματεύεται το χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες υποχωρούν για τέταρτη ημέρα λόγω της ανησυχίας για ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται την πιθανή αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, αλλά και την αξιολόγηση της DBRS.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένεται αυξημένος τζίρος, λόγω του rebalancing των δεικτών FTSE Russell.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 835,03 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,50% .

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,43%.

Πιέσεις σε τράπεζες – ΜΥΤΙΛ – ΔΕΗ

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μικρή άνοδο καταγράφει μόνο ο τίτλος της Σαράντης (+0,19%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-2,71%), της ΔΕΗ (-2,26%) , της Μυτιληναίος (-2,12%) και της Alpha Bank (-1,98%).

Από τους επιμέρους δείκτες μικρή άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (+0,19%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,01%) και των Τραπεζών (-1,22%).

Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 40 πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Bank +6,80% και ΕΛΓΕΚΑ+5,19%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μουζάκης -4,92% και Πλαστικά Θράκης -3,25%.

H ύφεση τρομάζει την Ευρώπη

Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι προειδοποιήσεις για ύφεση και οι εκτιμήσεις για μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) την επόμενη εβδομάδα (21/9), επηρέασαν αρνητικά το κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε 1%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραφε απώλειες 1,7%.

Όλοι οι μεγάλοι κλαδικοί δείκτες στην Ευρώπη κινούνταν πτωτικά, με τον κλάδο των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής να ηγούνται της πτώσης.

Διαβάστε ακόμη: