Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου για το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο αν και έκλεισε μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του, κατάφερε να βγει από την επικίνδυνη ζώνη των στηρίξεων, κόντρα μάλιστα στην πτώση επιλεγμένων, αλλά δεικτοβαρών, του τίτλων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 1.430,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.421,97 μονάδων (+0,30%) και 1.433,50 μονάδων (+1,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 132,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,4 εκατ. τεμάχια αξίας 29,2 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,08% στις 3.453,92 μονάδες, ενώ στο +0,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.418,87 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 1.229,27 μονάδες.
Έριξε ρυθμούς ο τζίρος
Με εμφανώς πιο «προσεκτικές» συναλλαγές, το ΧΑ σήμερα δεν κατάφερε να κρατήσει το σύνολο των ενδοσυνεδριακών του υψηλών, με τόσο τον γενικό όσο και τον τραπεζικό να φτάνουν έως και το +1,11% αμφότεροι (σπάνιο!). Αλλά το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σήμερα ο γενικός έκλεισε ακριβώς ένα μήνα, από τις 21 Φεβρουαρίου, που παλεύει να περάσει με αποφασιστικότητα πάνω από τις 1.430 μονάδες, καθώς όταν «βγαίνει» σε αυτά τα επίπεδα δείχνει σοβαρά σημάδια ανησυχίας πισωγυρίζοντας.
Έτσι, η αγορά παραμένει τεχνικά σε φάση συσσώρευσης, φλερτάροντας με το άνω της άκρο, με τον χαμηλό, σχετικά, σημερινό τζίρο να αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά για το αν μπορεί να την προσπελάσει σχετικά σύντομα. Ειδικά όταν ο κλάδος σηματωρός, ο τραπεζικός, βρίσκεται σε μια άτυπη περίοδο που οι τίτλοι του εναλλάσσονται κάθε μέρα με μεγάλες διαφορές στις διακυμάνσεις.
Παρόλα αυτά, στη μεγάλη εικόνα η αγορά δείχνει πολύ θετικά σημάδια, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), ο οποίος βλέπει ότι η ελληνική αγορά έχει την ισχύ να απορροφά «αναίμακτα» τις όποιες (έως τώρα) μικρό – διορθώσεις. Στο προσκήνιο έχουν βγει πλην των large caps και οι εισηγμένες «ξεχασμένων» για τους πολλούς κλάδων, όπως η Πληροφορική, με deals που λαμβάνουν χώρα ακόμη και σε premium.
Κατά τον ίδιο, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (η οποία φλερτάρει με την ύφεση) συντηρούν την φετινή υπερ-απόδοση και το δομικό ράλι του ΧΑ σε πολυετή υψηλά.
Σε μια συγκυρία που το ΤΧΣ αποδεικνύει ότι δύναται να αποεπενδύει με άνεση ποσοστά στον αναγεννηθέντα τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ο κ. Στεριώτης ότι η επανένταξη του ελληνικού ΧΑ στο “κλαμπ” των Ανεπτυγμένων Αγορών αποτελεί, παρά την τελευταία ετυμηγορία της Moody’s, κάτι περισσότερο από εφικτό στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο.
Τα funds που θα αναγκαστούν, ακολουθώντας διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, να επενδύσουν στο ΧΑ προσφέροντάς ρευστότητα και… σοβαρότητα στο ταμπλό, είναι σε θέση να «σύρουν το κάρο» των αποτιμήσεων στο μέλλον και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν εγχώρια ή διεθνή «ατυχήματα» που θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των διαπραγματευόμενων.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με άλμα 3,48%, με τις ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του +1% ήταν τα κέρδη σε Alpha bank, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Σαράντη, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Λάμδα και Cenergy, ενώ ήπια πτωτικά οι Eurobank, Aegean, ΟΠΑΠ, Autohellas, Quest και Τέρνα Ενεργειακή. Η Εθνική έχασε 1,15%.
Διαβάστε ακόμη:
- Κύκλωμα μαστροπείας: Οι διάλογοι σοκ της 25χρονης Μαρίας και των ανηλίκων – «Αυτή φταίει, δες πού καταντήσαμε…»
- Μπακαλιάρος: Ο λινγκ, ο γνήσιος, ο Ισλανδίας και ο φρέσκος – Πόσο κοστίζει φέτος
- Λάκης Γαβαλάς: Η φωτογραφία του με κορμάκι και τακούνια – Το φοράς καλύτερα κι απ’ την Καρντάσιαν
- Μπιγιονσέ: Ποζάρει γυμνή σαν Αφροδίτη στο εξώφυλλο του νέου της άλμπουμ