Μία συνεδρίαση ισχυρής μεταβλητότητας έλαβε σήμερα χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επηρεάστηκε από τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές, αν και παρουσίασε… λιγότερο κακή εικόνα σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Νευρικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών. Παρά την αρχική «βουτιά», οι αγοραστές βγήκαν στην αντεπίθεση οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προσωρινά πάνω από τις 1.710 μονάδες. Ωστόσο, στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε εκ νέου με τους πωλητές να επικρατούν σε όλο το φάσμα του ταμπλό.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (3/4), ο ΓΔ υποχώρησε κατά 30,19 μονάδες ή -1,77% και έκλεισε στις 1.678,70 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος μεγαλύτερο των 35 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1.712,13 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.676,28 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 13 Μαρτίου (1.671,35 μονάδες). Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε ο τζίρος, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τον κλαδικό δείκτη να διολισθαίνει πάνω από -3%. Η Eurobank δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, καταγράφοντας «βουτιά» κοντά στο -5%. Μεγάλες ήταν οι απώλειες και σε ορισμένα blue chips, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil, με την τελευταία να επηρεάζεται και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες. Από την άλλη πλευρά, η Coca-Cola HBC συνέχισε σε ανοδική τροχιά και μάλιστα με «άλμα» άνω του +2%, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, αλλά και υπερβαίνοντας τα 43 ευρώ και τα 16 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης για πρώτη φορά στα χρονικά. Ξεχώρισε η Profile στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στον απόηχο του φιλόδοξου πλάνου που παρουσίασε η διοίκηση της εισηγμένης στους αναλυτές.

Νέα πραγματικότητα οι δασμοί – Στο επίκεντρο η Motor Oil

Ιστορικής σημασίας η 2α Απριλίου καθώς αλλάζει ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο με την «σφραγίδα» του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του επιθετικού και εκτεταμένου προγράμματος ανταποδοτικών δασμών που έθεσε σε ισχύ. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε πρόσθετα στοχευμένα μέτρα σε περίπου 60 χώρες που διατηρούν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ.

Σε εγχώρια βάση, στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα η Motor Oil, λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Το προσαρμοσμένο EBITDA του δ’ τριμήνου ανήλθε σε 173 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 994 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2024. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 44 εκατ. ευρώ (504 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους), με τη διοίκηση να προτείνει τελικό μέρισμα 1,1 ευρώ/μετοχή (απόδοση 5%), ανεβάζοντας το συνολικό μέρισμα του για τη χρήση 2024 σε 1,4 ευρώ/μετοχή.

«Για την συνέχεια, η υπεραπόδοση/διατήρηση της εγχώριας τάσης θα απαιτήσει “άνοιγμα της βεντάλιας” και ενεργότερη συμμετοχή αξιόλογων μη-τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι εξέδωσαν μεν εξαιρετικά αποτελέσματα και δικαιολογούν την άνετη πληρωμή μερίσματος αλλά συνεχίζουν να μην συγκεντρώνουν τα “φώτα της δημοσιότητας”», αναφέρει ο κ. Πέτρος Στεριώτης στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παράλληλα, «επίκεινται οι επόμενες αξιολογήσεις οικονομίας και ΧΑ, οι οποίες … θα μας πούνε αυτό που ήδη έχουμε καταλάβει, ότι δηλαδή η εικόνα σε μάκρο και ταμπλό έχει βελτιωθεί και ότι οι προοπτικές παραμένουν υποστηρικτικές για τη συνέχεια», προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.

Διαβάστε ακόμη: