Θετικά πρόσημα για δεύτερη συναπτή μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση – ορόσημο τόσο γιατί δόθηκε το «πράσινο φως» στις συστημικές τράπεζες να διανείμουν ξανά μέρισμα, όσο και λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2019.

Με απόφαση του αρμόδιου εποπτικού μηχανισμού (SSM), οι τράπεζες ανοίγουν τα ταμεία τους και μπορούν πλέον να δίνουν μερίσματα στους μετόχους τους, κάτι που δεν τους επιτρεπόταν από το 2009 μέχρι σήμερα. Η επενδυτική κοινότητα καλωσόρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενισχύοντας κατά προτεραιότητα τους τραπεζικούς τίτλους, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (6/6), ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 9,11 μονάδων ή +0,63% και έκλεισε στις 1.452,85 μονάδες, μακριά από το υψηλό ημέρας των 1.463,47 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.452,81 μονάδες. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική ενίσχυση του δείκτη, ο οποίος κέρδισε αθροιστικά +1,98% από το προχθεσινό χαμηλό 6 εβδομάδων (1.424,69 μονάδες).

Οι traders είχαν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, την πρώτη μετά από το Σεπτέμβριο του 2019. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική ρητορική της προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή αποδυνάμωση των αγοραστών, οι οποίοι είχαν οδηγήσει νωρίτερα το Χ.Α. πάνω από το +1% και τις 1.460 μονάδες.

Ορόσημο το «ναι» στα τραπεζικά μερίσματα

Βρέθηκε ο θετικός καταλύτης που έψαχνε η εγχώρια αγορά και δεν είναι άλλος από τα μερίσματα των συστημικών τραπεζών, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται ξανά στους μετόχους για πρώτη φορά από το 2009. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες στοχεύουν στην επιστροφή προς τους μετόχους περίπου 875 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023.

Ειδικότερα, μετά το «πράσινο φως» του SSM, η Eurobank θα διανείμει μέρισμα 342 εκατ. ευρώ (0,0933 ευρώ ανά μετοχή – αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,6%), η Alpha Bank 122 εκατ. ευρώ (0,026 ευρώ ανά μετοχή – απόδοση 1,6%), η Πειραιώς 79 εκατ. ευρώ (0,063 ευρώ ανά μετοχή – απόδοση 1,7%) και η Εθνική δρομολογεί την επιστροφή στους μετόχους συνολικά 332 εκατ. ευρώ (0,36 ευρώ ανά μετοχή).

Το Χ.Α. κινείται επίσης στον «αστερισμό» των κυοφορούμενων deals, με την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα, η έντονη φημολογία για ολοκλήρωση της συμφωνίας οδήγησε ενδοσυνεδριακά τις μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε νέες κορυφές.

Κατεβάζει ταχύτητα η Wall Street – Κέρδη στις ευρωαγορές

Τεχνολογικό ράλι έλαβε χώρα την Τετάρτη στην Wall Street, με τον S&P 500 να καταγράφει ένα ακόμη ιστορικό υψηλό. «Ταβάνι» έπιασε και ο Nasdaq με ώθηση από την Nvidia, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 3 τρισ. δολάρια, προσπερνώντας πλέον την Apple. Ήπια άνοδο καταγράφει σήμερα ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq διορθώνει από το χθεσινό ρεκόρ του.

Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν να κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να καλωσορίζουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το 2019. Είχαν προηγηθεί 14 μήνες που τα επιτόκια αυξήθηκαν 10 φορές σε επίπεδα – ρεκόρ (4% με 4,5%) και άλλοι 9 μήνες που παρέμειναν αμετάβλητα στα επίπεδα αυτά. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία αναφορικά με τα επιτόκια. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες να διαφοροποιούνται από το ευρέως θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα.

Διαβάστε ακόμη