«Στροφή» 180 μοιρών έκαναν σήμερα (2/7) οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας τα «χνάρια» των ευρωπαϊκών αγορών και ρευστοποιώντας τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Από καταλύτες ανόδου, οι τράπεζες μετατράπηκαν σε αρνητικές πρωταγωνίστριες. Μειώθηκε αρκετά ο τζίρος, καθώς διατηρήθηκε αρκετά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 13,80 μονάδες ή -0,97% και έκλεισε στις 1.407,03 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Στις 1.418,86 μονάδες το υψηλό ημέρας. Με αυτό τον τρόπο, μπήκε τέλος σε ένα διήμερο σερί σωρευτικών κερδών +1,46%, που είχε οδηγήσει τον ΓΔ στις παρυφές των 1.420 μονάδων. Πλέον, κινδυνεύουν ξανά οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων, που αποτελούν και χαμηλό δύο μηνών.

Sell off για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διολισθαίνει περισσότερο από -2%, μία ημέρα αφότου είχε καταγράψει «άλμα» +3,5%. Οι τάσεις διόρθωσης επηρέασαν περισσότερο την Εθνική, που οπισθοχώρησε κατά -3%, ενώ ακολούθησαν με απώλειες πέριξ -2% η Alpha Bank και η Πειραιώς.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του ομίλου Viohalco (η ομώνυμη, αλλά και οι Cenergy Holdings – ElvalHalcor). Στο «κόκκινο» έκλεισαν, μεταξύ άλλων, η Aegean, ο ΔΑΑ, η ΕΥΔΑΠ, η Intracom Holdings και η Optima Bank. Ράλι για την ΑΒΑΞ, με ώθηση από την ανάληψη νέου έργου στο Ιράκ, συνολικού προϋπολογισμού 82 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, η Revoil συνέχισε το εντυπωσιακό ράλι της για πέμπτη διαδοχική μέρα.

«Ρηχός» τζίρος – «Μάτωσαν» οι τράπεζες

Όπως βρέθηκαν στα «ραντάρ» των αγοραστών τη Δευτέρα, έτσι σήμερα οι τράπεζες αποτέλεσαν το επίκεντρο του profit taking. «Βουτιά» -2,11% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης και έκλεισε στις 1.229,51 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -1,03% στις 3.422,41 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έχασε -0,63% στις 2.249,05 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 78,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,382 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαναν η ΕΤΕ και η Eurobank. Ακολούθησαν η Πειραιώς στα 8,385 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ στα 6,938 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,958 δισ. ευρώ. Αρνητικά πρόσημα για 61 μετοχές, θετικά για 39, ενώ 21 τίτλοι παρέμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική διολίσθησε κατά -3,1% στα 7,698 ευρώ και ακολούθησαν η Πειραιώς (-2,01% στα 3,518 ευρώ), η Alpha Bank (-1,95% στο 1,56 ευρώ) και η Eurobank (-1,29% στα 2,07 ευρώ).

Εύθραυστο το επενδυτικό κλίμα

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η μεταβλητότητα σε εγχώρια, αλλά και διεθνή βάση. Οι traders στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου των εισηγμένων, που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά.

Εύθραυστο χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές το επενδυτικό κλίμα, καθώς το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία παραμένει ρευστό, μετά την «πύρρειο νίκη» της ακροδεξιάς στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ο κίνδυνος δημιουργίας μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του κόμματος της Μαρίν Λεπέν απομακρύνεται, ωστόσο η «σκιά» της ακυβερνησίας συνεχίζει να πλανάται πάνω από το Παρίσι.

Στην ατζέντα του ελληνικού χρηματιστηρίου, σήμερα πραγματοποιήθηκε η αποκοπή του δικαιώματος στην Intracom Holdings για τη συμμετοχή στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Προηγουμένως η εισηγμένη είχε κόψει μέρισμα 0,05 ευρώ, δίνοντας έτσι πίσω στους μετόχους συνολικά 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ διαπραγματεύθηκε επίσης η μετοχή της Flexopack.

Παράλληλα, για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της Κρι Κρι, όπου, μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι έδωσαν το «πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος του 0,35 ευρώ/μτχ., αλλά και στην ανανέωση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της εταιρείας.

Η Fourlis, μετά από σχετική έγκριση της ΓΣ, ξεκίνησε από σήμερα το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών για πάνω από 2,6 εκατ. τίτλους της εταιρείας (5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου), σε εύρος τιμών από 1 έως 8 ευρώ/μτχ. και με ημερομηνία λήξης την 16η Ιουνίου 2025.

Διαβάστε ακόμη