Έρμαιο των πωλητών ήταν σήμερα (11/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 9 μηνών, χάνοντας μάλιστα πολλά από τα κεκτημένα του τελευταίου μήνα.

Οι ρευστοποιήσεις στο ταμπλό ήταν γενικευμένες, με αναλογία περίπου 9 πτωτικές μετοχές έναντι 1 ανοδικής. Η εγχώρια αγορά συντονίστηκε με το διορθωτικό κλίμα που επικρατεί από την προηγούμενη εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια, αν και το profit taking στο Χ.Α. ήταν αισθητά πιο έντονο.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την ισχυρότερη ημερήσια πτώση από τις 26 Ιουνίου 2023, όταν είχε «βυθιστεί» κατά 2,76%. Επιπλέον, έκλεισε σε χαμηλό ενός μήνα και συγκεκριμένα σε επίπεδα που είχε να «δει» από τις 13 Φεβρουαρίου (κλείσιμο στις 1.385,47 μονάδες).

Ειδικότερα, ο ΓΔ κατέγραψε «βουτιά» 2,51%, ήτοι 35,76 μονάδων, και έκλεισε στις 1.391,26 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ στο υψηλό ημέρας ο δείκτης είχε βρεθεί στις 1.427,71 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο καθαρός τζίρος, με περίπου το 1/3 να αφορά στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι το Χρηματιστήριο έπαιζε «άμυνα» πάνω από τις 1.420 μονάδες, ωστόσο στη συνέχεια οι sellers πάτησαν «γκάζι». Με αυτό τον τρόπο η Λεωφόρος Αθηνών «έσβησε» τα ρεκόρ 13ετίας που «έσπαγε» τις τελευταίες εβδομάδες, σε μία κίνηση που έλαβε χώρα αφού ολοκληρώθηκαν εκκρεμότητες, όπως ήταν π.χ. η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Πού στρέφεται η προσοχή

Όσον αφορά τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, την Τρίτη (12/3) η Εθνική Τράπεζα κλείνει τον κύκλο των ανακοινώσεων για τον τραπεζικό κλάδο, με τα βλέμματα των επενδυτών να «πέφτουν» περισσότερο στις δηλώσεις της διοίκησης για το μέρισμα. Σήμερα (11/3) δημοσιοποιεί τις επιδόσεις της η Σαράντης και ακολουθούν η Aegean, η Trade Estates (12/3), ο ΟΠΑΠ και η Titan (13/3).

Την ερχόμενη Παρασκευή (15/3) η Moody’s παίρνει την «σκυτάλη» από την DRBS σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ο καναδικός οίκος διατήρησε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας BBB (low) και σταθερό outlook. Μεταξύ άλλων, «βλέπει» ανάπτυξη 2% για τη διετία 2024-2025 και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος κάτω από το 150% το 2025.

Από την άλλη πλευρά, η Moody’s είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade, διατηρώντας προς το παρόν το αξιόχρεο στην κατηγορία junk. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε διπλή αναβάθμιση της οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική (Baa3). Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody’s έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο, κάνοντας λόγο για ισχυρές επιδόσεις και θετικές προοπτικές, προλειαίνοντας το έδαφος λίγο πριν την ετυμηγορία για την επενδυτική βαθμίδα.