Σε δοκιμασία τίθενται εκ νέου οι κρίσιμες στηρίξεις των 1.200 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, διευρύνοντας τη «χασούρα» του Σεπτεμβρίου, η οποία ήδη ανέρχεται στο -8%. Η ελληνική αγορά, εξάλλου, παραμένει εγκλωβισμένη στη διεθνή μεταβλητότητα, ενώ και τα εταιρικά αποτελέσματα δεν δείχνουν να εντυπωσιάζουν.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης, παρά την πρόσκαιρα ανοδική κίνηση, πολύ γρήγορα «πέρασε» σε αρνητικό έδαφος, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να υποχωρεί κατά 0,56% και να διαμορφώνεται στις 1.197,32 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.204,11 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.196,03 έως 1.208,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
Πτωτικά γύρισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.198 μονάδες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips και τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Alpha Bank -0,80%, και ακολουθούν Εθνική -0,40%, Πειραιώς +0,50% και Eurobank 00,20%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υπποχωρούν Coca Cola -2%, ΓΕΚ Τέρνα -1,4%, Jumbo -1,2% ….ενώ ανοδικά επθιχειρούν Τέρνα Ενεργειακή +0,70%, Τιτάν +0,40%
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες μετάβολές κινείται η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,21% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,02%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,50% στις 1.198 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.208,70 μονάδες και χαμηλό τις 1.196,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 5 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 800 χιλ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ και όγκου 465 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 271 χιλ. τεμάχια αξίας 406 χιλ. ευρώ.
Ο Φουρλής 20,5 χιλ. τεμάχια αξίας 90,7 χιλ. ευρώ, η Μπλεκέδρος 92 χιλ. τεμάχια αξάις 221 χιλ. ευρώ και η Κρι- Κρι 20 χιλ. τεμάχια αξίας 163 χιλ. ευρώ.
Αναζητούνται… αγοραστές
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αδυνατεί να εκδηλώσει μια ισχυρή και πειστική ανοδική αντίδραση, παραμένοντας εγκλωβισμένο στη στασιμότητα και την έντονη μεταβλητότητα, ως απόρροια της συνεχιζόμενης πλαγιο-καθοδικής κίνησης και του αρνητικού επενδυτικού κλίματος.
Μόλις μία συνεδρίαση πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι πωλητές κάλλιστα μπορούν να αυτο-ανακηρυχθούν ως οι απόλυτα κυρίαρχοι του μήνα, δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διορθώσει κατά 8%. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του +30%.
Τα αίτια αυτής της αδύναμης πορείας ανάγονται στον διεθνή παράγοντα, καθώς το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», καθώς και οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση δεν επιτρέπουν στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».
Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξάμηνου παρουσιάζουν ένα μικτό πρόσημο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η κερδοφορία έχει συμπιεστεί λόγω του υψηλού κόστους. Σ’ αυτήν την εικόνα, βέβαια, ρόλο διαδραματίζει και η υψηλή βάση σύγκρισης του 2022.
Στο μεταξύ, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Eurobank έως τις 5 Οκτωβρίου να βάζει τέλος στην εκκρεμότητα του 1,4% των μετοχών. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η διάθεση ενός μεριδίου μετοχών από το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, με την Optima Bank να στοχεύει στην άντληση έως 150 εκατ. ευρώ. Έως την Παρασκευή οι προσφορές των επενδυτών, με το εύρος της τιμής διάθεσης να φθάνει έως τα 7,2 ευρώ/μετοχή.
Τόσοι οι εξελίξεις στις τράπεζες, όσο και οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από διάφορες εισηγμένες, αναμφίβολα, έχουν συμβάλλει στο «στέγνωμα» της ελληνικής αγοράς, κάτι το οποίο έρχεται να συμπληρώσει -μαζί με το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό- την ερμηνεία του «κατακόκκινου» Σεπτεμβρίου.