Ένα ηχηρό μήνυμα ότι «ο Σεπτέμβριος τούς ανήκει ολοκληρωτικά» έστειλαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι νέες ρευστοποιήσεις οδήγησαν την εγχώρια αγορά στα όρια των στηρίξεων των 1.200 μονάδων. Από την πλευρά τους, οι αγοραστές έμειναν… εξαφανισμένοι, αδυνατώντας να βρουν -για ακόμη μία φορά- μια πειστική ανοδική «απάντηση».

Στο ταμπλό, τώρα, οι Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha δέχθηκαν το μεγαλύτερο κύμα πιέσεων, διολισθαίνοντας κατά έως 5%. Στα υπόλοιπα blue chips, οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Ελλάκτωρ απώλεσαν έως 4%, ενώ οι Mytilineos και ΔΕΗ έπεσαν κατά τουλάχιστον 2%. Από το αρνητικό κρεσέντο διασώθηκαν μόνο οι Coca Cola και Σαράντης, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 1% και 2%, αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, κόντρα στο ανοδικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,27% και διαμορφώθηκε στις 1.204,11 μονάδες, χάνοντας περίπου 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.219,57 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 32 μονάδες (από 1.196,57 έως 1.228,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ.

Εγκλωβισμένο το Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα και την έντονη μεταβλητότητα, ενόσω οι αγοραστές αδυνατούν να οδηγήσουν σε μια πειστική ανοδική αντίδραση άνω των 1.220 μονάδων.

Οι πωλητές, εξάλλου, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να προχωρά σε διόρθωση της τάξης του 8%. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του +30%.

Τα αίτια αυτής της πλαγιο-καθοδικής κίνησης ανάγονται στον διεθνή παράγοντα, καθώς το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», καθώς και οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση δεν επιτρέπουν στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

«Με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το Χ.Α. δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί. Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds ,με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα, θα δρομολογηθεί σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κι από τους άλλους επενδυτικούς οίκους» εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλο ΑΧΕΠΕΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης ακολουθούν στις 20 Οκτωβρίου (Standard & Poor’s) και στην 1η Δεκεμβρίου (Fitch).

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ εξαμήνου, με τις εισηγμένες να έχουν περιθώριο δημοσίευσης έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, περιμένουμε τις Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Intrakat κ.α.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Eurobank έως τις 5 Οκτωβρίου να βάζει τέλος στην εκκρεμότητα του 1,4% των μετοχών. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η διάθεση ενός μεριδίου μετοχών από το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, με την Optima Bank να στοχεύει στην άντληση έως 150 εκατ. ευρώ. Έως την Παρασκευή οι προσφορές των επενδυτών, με το εύρος της τιμής διάθεσης να φθάνει έως τα 7,2 ευρώ/μετοχή.

Διαβάστε ακόμη: