*** Προφανώς η ΕΚΤ, “κάτι” βλέπει και προειδοποιεί ότι «…θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες χρεοκοπίες στο μέλλον, με πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών, στους μη τραπεζικούς επενδυτές, στο εταιρικό χρέος και στις προοπτικές απασχόλησης των νοικοκυριών…».

*** *** Οι συνταξιούχοι, από το νέο χρόνο, να ετοιμάζονται για…εργασία και πάλι! Μπήκε σε διαβούλευση το ν/σ για την πλήρη αναμόρφωση/βελτίωση της λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων, που περιλαμβάνει την κατάργηση από τη νέα χρονιά της περικοπής του 30% της σύνταξης στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Πάει περίπατο, δηλαδή, το όνειρο του συνταξιούχου, για καλά γεράματα…

*** Καιρός ήταν… Σε διαβούλευση και το ν/σ που αφορά στη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Οι ρυθμίσεις του θα δώσουν λύση στο πρόβλημα 150.000 εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων, καθώς απλοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση των πολιτών με περιττά κόστη, όταν θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

*** Υπεγράφη τελικά η σύμβαση υπο-παραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΟΛΚ και της κοινοπραξίας «International Port Investments Kavala», που αναδείχθηκε πλειοδότρια τον Μάιο 2022.Η κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Black Summit Financial Group – EFA Group, έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει σειρά επενδύσεων για την αναβάθμισή του. Πέρα από το εφάπαξ τίμημα, συνολικής ονομαστικής αξίας 33,9 εκατ. ευρώ, ο υπο-παραχωρησιούχος θα επενδύσει 36 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης.

*** Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας τίμησε για 26η χρονιά την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της υπευθυνότητας, απονέμοντας τα ιστορικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ, σε επιχειρηματίες που οδηγούν τους οργανισμούς τους σε εξαιρετική επίδοση, βάσει οικονομικών μεγεθών και αναπτυξιακών προοπτικών.

Με Βραβείο ΚΟΥΡΟΣ 2023 τιμήθηκαν οι επιχειρήσεις :
– Βραβείο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: Kamaridis Global Wire Group
– Βραβείο ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΙΒΟ: Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ
– Βραβείο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Ίδρυμα Μποδοσάκη

*** Πάλι χειραγωγήθηκε η αγορά στις δημοπρασίες και από αρνητικό κλείσιμο στην κανονική διάρκεια, βρέθηκε στο +0,53% και με τζίρο 121 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 37 εκατ. έγιναν στις δημοπρασίες, συμπεριλαμβανομένων και των 9 περίπου εκατ. ευρώ των πακέτων στο ίδιο διάστημα. Δηλαδή, τι είχες Γιάννη…

*** Από το Λονδίνο ο επηρεασμός είναι ελάχιστος έως μηδενικός, μην ακούτε επιθυμίες και τις εκλαμβάνετε για πραγματικότητα. Αργότερα, μπορεί και τότε θα είναι εμφανείς σε όλους οι θετικές συνέπειες.

*** Όλο και πιο χαμηλά η Εθνική, όπως είχα…μαντέψει. Αν κρατήσει τα 6 ευρώ, θα είναι επιτυχία. Βέβαια, μέχρι την Παρασκευή, πιθανά να υπάρξουν αναταράξεις, με πιθανά όλα τα σενάρια. Με απώλειες και η Eurobank, σε αντίθεση με Πειραιώς και Alpha Bank.

*** Η ευχάριστη έκπληξη προήλθε από την Optima, η οποία μετά από πολυήμερη συσσώρευση, βρέθηκε στα 7,86 ευρώ, με άνοδο 6,65%. Ενδιαφέρουσα η συνέχεια και ευχάριστη η αγωνία μικρών και μεγάλων, ιδιωτών και θεσμικών και φυσικά επιχειρηματιών που πήραν μεγάλα πακέτα.

*** Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για χρηματοδοτικά ταμεία για τους μικρομεσαίους όταν το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζεται για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας». Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πρόσθεσε και την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό «γιατί, όταν επιχειρείς, δεν είναι σίγουρη η επιτυχία, όποτε δεν μπορεί το επιχειρείν να μπερδεύεται με το επιτυχείν». Ενδιαφέρουσα άποψη…

*** Μου λένε ότι η Εκκλησία, θα βγει μπροστά, πολύ μπροστά για το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων και με ανακοίνωση που ετοιμάζεται, θα θεωρήσει το θέμα, αν η κυβέρνηση καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο, ως casus belli! Σε αυτή την περίπτωση, πως θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός, ο Βορίδης, πλειάδα βουλευτών ειδικά της επαρχίας, ο Πατέλης, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και τα υπόλοιπα κόμματα (ή και κοινοβουλευτικές ομάδες, πλέον) του δημοκρατικού τόξου;

*** Δύο δημοσκοπήσεις τρέχουν αυτές τις ημέρες για λογαριασμό της κυβέρνησης από την “ομάδα Λιβάνιου” και μία για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες, προκειμένου να καταγραφεί η πολιτική κατάσταση μετά την αποχώρηση των 11 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*** “Έχουμε ισχυρή συμμαχία του Νότου, στην οποία πρωτοστατεί και ο δικός μας Γιάννης Στουρνάρας, οπότε μην απορείτε για την έλευση της Unicredit, ούτε για πιθανό ερχομό και άλλης τράπεζας του ευρωπαϊκού νότου”. Αυτή την απάντηση πήρα από κορυφαίο στέλεχος συστημικής μας τράπεζας, σε ένα… γενικό μου ερώτημα, περί των τραπεζικών εξελίξεων, υφιστάμενων και…αναμενόμενων.

*** Για καλό ή για κακό είναι δεν ξέρω, ο καιρός (μεταφορικά και πραγματικά) θα δείξει. Προαιρετική πλέον η εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου στα νέα κτίρια. Από την άλλη, ο Μυτιληναίος προειδοποιεί ότι δεν φτάνουν οι ΑΠΕ, για να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, χρειάζεται μείγμα πολιτικής, με απαραίτητο για χρόνια το φυσικό αέριο…

*** Επικίνδυνα παιχνίδια στην Frigoglass, τα οποία θα έπρεπε να απασχολήσουν και τις εποπτικές αρχές.

*** Απώλειες για Ιντρακόμ και Κέκροπα. Προφανώς στην πρώτη είναι φυσιολογικές οι ρευστοποιήσεις ιδιαίτερα σημαντικών αποδόσεων και σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα. Στη δεύτερη το ίδιο πράττουν και όσοι ακολούθησαν αυτούς που κινούν τα νήματα στο χαρτί.

*** Πολλές…αγάπες, ακόμα και από όσους τον χλεύαζαν βλέπω τελευταία για τον Δημήτρη Κούτρα, βασικό μέτοχο πλέον της Δομικής Κρήτης. Ίσως να… φταίει το ότι κάποιοι ανακάλυψαν τώρα ότι έχει ανοίξει γραφεία στην Αθήνα η συμπαθής κρητική εταιρεία, όταν από τη στήλη το μάθατε πριν μήνες.

*** Ερωτηματικό προς ενοικίαση: Ποιος από όλο το συγγένειο κάνει κουμάντο τώρα στον Ικτίνο; Υπερβολές όσα ακούγονται…

*** Αν και όποτε προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς από την Εθνική ποσοστού 5% από το 18,3% των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ, αυτό όπως αναφέρεται θα ακυρωθεί στη συνέχεια. Έχετε αναρωτηθεί, για πιο λόγο πραγματικά “σβήνονται” κεφάλαια με αυτόν τον τρόπο;

*** Η Eurobank συμφώνησε να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην Plum Fintech Limited (“Plum”), μια καινοτόμο εταιρεία fintech με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή «έξυπνης» διαχείρισης χρημάτων. Θα επενδύσει αρχικά 5 εκατ. ευρώ για το μερίδιό της στην Plum και υπό προϋποθέσεις άλλα 5 εκατ. σε βάθος χρόνου. Εκτός από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η Eurobank και η Plum θα διερευνήσουν και μια εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα εντός του 2024.

*** Η Παγκρήτια Τράπεζα φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει σε έκταση και βάθος τις ανάγκες των πελατών της και στον τομέα της διαχείρισης περιουσίας. Έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο δίκτυο εξειδικευμένων επενδυτικών συμβούλων οι οποίοι καθημερινά παρέχουν προσωπική εξυπηρέτηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος COBALT Personal Banking. Με μεγάλη προσέλευση συνεχίστηκε ο κύκλος ενημέρωσης των πελατών του COBALT Personal Banking της Παγκρήτιας Τράπεζας στο 2ο COBALT Market Update που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στελέχη από τους οίκους Schroders, BlackRock και Triton Asset Management ανέλυσαν θέματα που αφορούν στις διεθνείς και εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις με στόχο την άμεση και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των COBALT πελατών της.

*** Πάνω από 14 εκατ. ευρώ αύξηση για το 2024 σε αμοιβές και παροχές για τους εργαζόμενους στα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, αλλά και στα κέντρα διανομής, θα δώσει η εταιρεία METRO. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των ανθρώπων της το 2023, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που επηρέασε το εισόδημα των νοικοκυριών και από τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στο σύνολο του κλάδου των σούπερ μάρκετ, προχωρά από 01/01/2024 σε αυξήσεις μισθών διαμορφώνοντας τις κατώτατες, μεικτές, συνολικές αποδοχές στα 900 ευρώ, για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, δηλαδή κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό.

*** Η στήλη τα καταγράφει εδώ και μήνες τα κακά μαντάτα…H εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Signa Holding, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Ευρώπη, κήρυξε χθες πτώχευση και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης, προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης υπό αυτοδιαχείριση. Γιατί; Διότι, “παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για εξωδικαστική αναδιάρθρωση”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Στόχος είναι να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιστρέψει στην κερδοφορία, με διάθεση ποσοστού έως 30% στους πιστωτές. Την περασμένη Παρασκευή κήρυξε πτώχευση η Signa Real Estate Management Germany, θυγατρική στη Γερμανία της Signa Prime Selection. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πτώχευση της Signa Sports United. Τα πιο διάσημα ακίνητα της Signa στη Βιέννη περιλαμβάνουν το «Χρυσό τετράγωνο» και το ξενοδοχείο Hyatt στην ακριβότερη περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Όμιλος Signa κατασκευάζει ακόμη τον Πύργο του Έλβα (Elbtower) στο Αμβούργο, όπου έχουν τώρα παγώσει οι εργασίες, ενώ στη Νέα Υόρκη συμμετέχει στην ιδιοκτησία του διάσημου Chrysler Building.

*** Κρίμα…Να μην είμαι μέλος του ειδικού Μητρώου Προμηθευτών τυχερών παιγνίων, να αγοράσω μια ρουλέτα ή ένα τραπέζι μπλακ τζακ και πόκερ από όσα εκπλειστηριάζονται αυτές τις ημέρες από το καζίνο του Ρίου που έκλεισε, πρώην ιδιοκτησίας Πηλαδάκη, που έγινε…Πηλαλάκης, αλλά οι καλές μας τράπεζες του έσβησαν και χρέη 150 και πλέον εκατ. ευρώ. Θα καλούσα τους φίλους μου σε πονταρίσματα και χαρτάκι φιλικό, τώρα που έρχονται γιορτές… Τις οποίες δεν θα χαρούν όμως δυστυχώς οι δεκάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι

*** Στις 14 Δεκεμβρίου αποφασίζει η Aegean την επαναγορά των Warrants από το ελληνικό δημόσιο. Τα χρήματα βεβαιωμένα υπάρχουν και είναι στην άκρη για το σκοπό αυτό, αλλά και πάλι τα διαθέσιμα, το ταμείο δηλαδή της εταιρείας, θα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Μετά την ημερομηνία αυτή, “θα κάνουν γιορτές” και οι πιστοί της μετοχής

*** Στα υψηλά έτους η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ, στα 9,58 ευρώ. Φυσιολογικά χθες έβγαλε πωλητές στο τέλος, αλλά έχει περιθώρια ακόμα ο τίτλος

*** Έγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 7,44% χθες ο Ικτίνος, με συναλλαγές 231.236 μετοχών. Το χαρτί προσπαθεί να δημιουργήσει ισχυρή βάση κάπου εδώ στο 0,4620 -0,500 και να κινηθεί προς τα ετήσια υψηλά του του 0,7180 ευρώ. Εκτός κι αν επαναληφθεί το φαινόμενο των απότομων διακυμάνσεων, χωρίς προφανείς λόγους

ΚΟΥΙΖ Ι: Περίεργα πράγματα…Πως και γιατί, δύο γνωστοί επιχειρηματίες που διαθέτουν και media, στηρίζουν σχεδόν ανοιχτά τους “6+6”, ίσως (αναγκαστικά) και τον Τσακαλώτο; (τον οποίο από λάθος ο Στέφανος Μάνος ονόμασε…Τσιριμώκο);

ΚΟΥΙΖ ΙΙ: Πόσοι και ποιοι από τους συμβούλους του Σταϊκούρα παρέμειναν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την ανάληψη του Μεταφορών και Υποδομών; Μήπως εκεί βρίσκεται η… αναταραχή (sic) εσχάτως σε κάποιους ορόφους, με ευρύτερες επιπτώσεις σε πολλά ακανθώδη θέματα;

ΚΟΥΙΖ III: Ποιος υπουργός προκάλεσε ποικίλα και όχι και τόσο θετικά σχόλια μεταξύ των παρισταμένων, σε χαιρετισμό του, όπου αναφώνησε, στεντορεία τη φωνή “είμαστε όλοι καπιταλιστές εδώ…ο κομμουνισμός είναι αχρείο, βδελυρό πράγμα’; Φαίνεται, έχει ανάγκη τελευταία να το επαναλαμβάνει, ποιος ξέρει γιατί…

Διαβάστε ακόμη: