*** Καθοριστική ήταν αυτή η εβδομάδα για τις τράπεζες, καθώς έκρινε πολλά και για το ιδιοκτησιακό – μετοχικό τους τους καθεστώς και για την περαιτέρω πορεία του κλάδου, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς.
*** Η δραστήρια διοίκηση της Attica Bank, ιχνηλατεί την αγορά και τους παράγοντες εκείνους, που λόγω εμπειρίας, διεθνών επαφών και προσβάσεων στα μεγάλα ξένα σπίτια, μπορούν να βοηθήσουν στη διαδρομή για την επόμενη ημέρα.
*** Αυτή η κακοδαιμονία του ελληνικού Δημοσίου, να μη μπορεί να λειτουργήσει με κάποιες έστω υποφερτές ταχύτητες… Να τελειώνει ένας τεράστιος διαγωνισμός, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας και εσύ να είσαι ανέτοιμος να…εισπράξεις το τίμημα. Έστω και μετά το chair cat.
*** Μαζεύει (πολύ) χρήμα ο Ελλάκτωρ, μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων του. Περί τα 230 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του από την πώληση του ΆΚΤΩΡΑ στην Intrakat και του Smart Park. Νέες επενδύσεις ή επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους του;
*** Συνεχίζονται οι αντιδράσεις πολλών πλευρών και κομμάτων για την “πρεμούρα” του Δημοσίου (και του Χατζηδάκη, σε αυτόν τα φορτώνουν) και το “μεγάλο δώρο” προς την Aegean. Αυτά συμβαίνουν όταν αιφνιδιάζεις την αγορά και σιωπάς σε όσα σου καταλογίζουν. Και κυρίως ότι στερεύουν τα διαθέσιμα σου…
*** Στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής», έχουν ήδη ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες (φρέσκο γάλα, απορρυπαντικά, μαρμελάδες, ζάχαρη, δημητριακά, γιαούρτι, αλλαντικά, ρύζι) και προστίθενται συνεχώς νέα. Στόχος κατά τον πρωθυπουργό, οι κωδικοί να φτάσουν τους 1.000. Ήδη, πάνω από 50 εταιρίες έσπευσαν να ανταποκριθούν, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Παράλληλα, επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2023 το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το “Καλάθι του Νοικοκυριού”. Παρά ταύτα, ο πληθωρισμός ανεβαίνει πάλι και ειδικά στα τρόφιμα είναι άπιαστος…
*** Η ΔΕΗ, με την υπηρεσία ΔΕΗ blue που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης και αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων φορτιστών πανελλαδικά, και η Avis, κορυφαία εταιρεία στο χώρο του Mobility, υπέγραψαν σύμβαση συνεργασίας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων φόρτισης σε όλους τους οδηγούς αυτοκινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).
*** Είναι μεγάλο το ποσό τελικά ή όχι, γιατί οι γνώμες διίστανται. Ποσό 83 εκατ. ευρώ διέθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020, για θέματα ναυτικής εκπαίδευσης (δράσεις για σπουδαστές Α.Ε.Ν., άνεργους ναυτικούς, έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό κλπ.). Ο έλεγχος πάντως, τα βρήκε όλα εντάξει.
*** Να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας των δυο πολυεθνικών εταιρειών, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, ζητά η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας προς την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και τον υπουργό Ανάπτυξης Κων/νο Σκρέκα. Δίκαιο απολύτως το αίτημα.
*** Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς το γεγονός ότι το ποσοστό 9% της Alpha Bank που πήρε η Unicredit στο 1,395 και όχι παραπάνω και ότι το εύρος της Εθνικής που κυμαίνεται από 5 – 5,44 ευρώ και όχι σε μεγαλύτερο ύψος, αλλά το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι και στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη, μπαίνουν ξένοι μακροπρόθεσμοι παίκτες, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.
*** Το γεγονός από μόνο του σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης πορείας πολλών ετών για την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, χωρίς να ξεχνάμε και τους δανειολήπτες και καταθέτες. Ούτε λίγο ούτε πολύ κράτησε σχεδόν 15 χρόνια αυτή η κατάσταση, με καταστροφικές συνέπειες για όλους.
*** Για αυτό, καλό είναι και σοφό συνάμα για κάποιους να μην προκαλούν και μάλιστα όταν έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Για τον Πάρη Κουκουλόπουλο ο λόγος, που βγήκε λαύρος κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να ασκήσει τώρα τα δικαιώματα επί των warrants της Aegean. Εδώ δώσαμε 46 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών και θα γράψουμε ζημία 43 δισ., η εν λόγω εταιρεία τον πείραξε, η οποία ούτε έκλεψε, ούτε κακοδιαχείριση έκανε, αλλά υποχρεώθηκε να σταματήσει τις πτήσεις της λόγω κορονοϊού. Και το ποσό που της δόθηκε, επιδότηση ήταν. Και στο κάτω κάτω, δεν είναι αυτή υπεύθυνη για την απόφαση του Δημοσίου.
*** Να μείνουμε στις τράπεζες. Συζητώντας με τραπεζικό στέλεχος για τις τρέχουσες εξελίξεις, ομολογώ ότι η προσέγγισή του και ο παραλληλισμός που έκανε ήταν χαρακτηριστικός και πράγματι αξιοπρόσεκτος. “Όπως τα κέρδη του πολέμου στην Ουκρανία καρπούνται ΜΟΝΟ οι ΗΠΑ, έτσι και τα κέρδη από την άνοδο των επιτοκίων καρπούνται ΜΟΝΟ οι τράπεζες”.
*** Έχει άδικο η Moody’s που καταγράφει με επιχειρήματα ότι το αξιόχρεο των ΗΠΑ έχει πλέον αρνητικές προοπτικές, με άμεσες επιπτώσεις ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων; Και είναι να αναρωτιέσαι, στην Ε.Ε. σε ποια ακριβώς κατάσταση βρισκόμαστε; Για τα καθ΄ημάς, δεν…περιγράφω (και) σήμερα.
*** “Ήταν να μη γυρίσει ο πρόεδρος”! Η φράση ανήκει σε στέλεχος της Intralot σήμερα και από τα παλαιότερα του ομίλου Κόκκαλη, όταν του ζήτησα άποψη για την εισηγμένη που ειδικεύεται στα τυχερά παίγνια. Και δεν αναφερόταν το σχόλιό του ΜΟΝΟ στην εν λόγω εταιρεία…
*** Τα κατάφερε τελικά η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, του Δημήτρη Ανδριόπουλου και με σύμβαση 81 εκατ. ευρώ, ανέλαβε την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, του πρώτου «πράσινου» δημόσιου κτιρίου στην Ελλάδα, όπου θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.
*** Πλημμυρίδα αγορών ιδίων μετοχών και πάλι κατά τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε και λέμε: Η ΜΟΗ, κατέχει ποσοστό 2,09% με μέση τιμή 17,768 ευρώ. Ο Μυτιληναίος κατέχει ποσοστό 3,3234%, χωρίς αναφορά μέσου όρου. Συνεχίζει τις αγορές ιδίων και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, χωρίς αναφορά συνολικού ποσοστού και μέσης τιμής. Ο Σαράντης στο 1,58%, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ χαμηλά ακόμα στο 0,13%. Και πολλές ακόμα μικρομεσαίες εταιρείες κάνουν το ίδιο, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.
*** Στην περίπτωση όμως των Πλαστικών Κρήτης, μιας κατά τα λοιπά σοβαρής, νοικοκυρεμένης και κερδοφόρου εταιρείας, αυτά που συμβαίνουν χρηματιστηριακά, είναι αστεία, αποκαρδιωτικά και προς αποφυγή. Αγόρασε 29(!!!) μετοχές της με τιμή 15,10 ευρώ δαπανώντας το υπέρογκο ποσό των 437,90 ευρώ, ελπίζω να είναι μέσα και οι προμήθειες! Κρίμα…
*** Με την περίπτωση της Trade Estates, δεν θέλησα μέχρι τώρα να ασχοληθώ, ήταν ολοφάνερο το μεγάλο φάουλ της υψηλής τιμής εισαγωγής της. Ακόμα αγωνίζεται να μην πέσει κάτω από το 1,73 ευρώ. Προς γνώση και συμμόρφωση όλων…
*** Ηρέμησαν την Πέμπτη και οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές τους να καλύπτουν περίπου το 1/3 του συνολικού τζίρου. Η Πειραιώς τα μεγαλύτερα κέρδη (+1,06%), πιο πίσω η Alpha Bank (+0,54%), η Eurobank αμετάβλητη και η Εθνική με απώλειες 0,86% στα 5,75 ευρώ. Ερώτημα για σήμερα, αν θα επέλθει κάθοδος, λόγω κλεισίματος του βιβλίου προσφορών ή αν η μετοχή θα κρατηθεί.
*** Και για να μην ξεχνάμε και τις άλλες δύο τράπεζες, η μεν Optima κράτησε έστω και δύσκολα τα 7 ευρώ και τώρα δείχνει σημάδια αντίδρασης, η δε Attica Bank συντηρείται πέριξ των τρεχόντων επιπέδων. Θετικά, όμως, τα αποτελέσματα εννεαμήνου, δείχνουν ότι γίνεται καλή δουλειά από τη διοίκησή της.
*** Και εφοπλιστικό ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Χαρακτηριστική η περίπτωση εφοπλιστή, που έμεινε πλέον με λίγες άδειες ΑΠΕ, αλλά σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία πρέπει να ανανεωθούν, που επιθυμεί διακαώς να εισέλθει στο νέο αυτό φιλόδοξο εγχείρημα στο χώρο της ενέργειας. Συνεπώς, στόχος όσων εφοπλιστών ενδιαφέρονται, είναι τα μεγάλα projects των offshore αιολικών, μόνο που χρειάζονται και έμπειρους εταίρους, οπότε εκεί αρχίζουν οι δυσκολίες…