Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, δεν πήρε την κατιούσα, μόνο λόγω διεθνών συγκυριών και αρνητικού κλίματος στις παγκόσμιες αγορές.
Από τη μία πλευρά, κάποια στιγμή θα υπήρχε και η αποφόρτιση, θα περίσσευαν οι ρευστοποιήσεις κερδών, πολύ σημαντικών μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αναμενόμενες καταστάσεις, γενικώς, στις χρηματαγορές.
Αυτό που όμως δημιουργεί εύλογες απορίες είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μαζικές πωλήσεις μετοχών, σε τέτοιο αριθμό και με τέτοια συχνότητα πλέον, που μόνο ένας ισχυρός ξένος παίκτης μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενέργειες.
Ήδη, αρκετοί παράγοντες της αγοράς και χρηματιστές τον φωτογραφίζουν, αναφέροντας μάλιστα ως κύρια αιτία της πολιτικής ρευστοποιήσεων που ακολουθεί, το γεγονός ότι “δεν πήρε τις δουλειές που ήθελε” στην Ελλάδα, κατηγορία στην οποία εμπίπτει βέβαια και ένας ακόμα ισχυρός ξένος παίκτης, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθεί την ίδια τακτική με τον κύριο ύποπτο, αλλά με μικρότερη ένταση ρευστοποιήσεων.
Να συμπληρώσω ότι ο ένας εκ των δύο αυτών ύποπτων για τις μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων έχει το 20% του χαρτοφυλακίου του επενδεδυμένο στην Ελλάδα και μόνο το 17% στην Κίνα.
Και η Ελλάδα, προσέφερε και προσφέρει μεγάλα κέρδη.
Δείτε, για παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΕΧΑΕ, της ΔΕΗ, της Alpha Bank και άλλων ισχυρών χαρτιών.
Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψη μας, γιατί μπαίνουμε σε μία περίεργη και πιθανόν ιδιαίτερα πιεστική περίοδο για τις αγορές, φυσικά και τη δική μας.