Το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών κατάφερε να «απορροφήσει» σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία αντίδραση «ελατηρίου», με τους αγοραστές να επικρατούν σε όλο το ταμπλό, στην καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 4,5 ετών. Το rebound έρχεται έπειτα από το τριήμερο κραχ που κόστισε σωρευτικά -13,46%, μηδενίζοντας τα φετινά κέρδη και «εξαφανίζοντας» περίπου 15 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Πειστική ήταν η αντίδραση και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την Αθήνα να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, περιμένοντας τα μαντάτα που «μυρίζουν»… αναβάθμιση από τον FTSE Russell.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (8/4) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 91,61 μονάδες ή +6,19% και έκλεισε στις 1.570,53 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.504,97 (χαμηλό ημέρας) και των 1.581,99 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου 2020, όταν ο ΓΔ είχε «εκτιναχθεί» κατά +11,46%. Η απόδοση εντός της τρέχουσας χρονιάς ανέρχεται πλέον σε +6,86%.
Οι τράπεζες, που είχαν δεχθεί το μεγαλύτερο «σφυροκόπημα» από τους δασμούς Τραμπ, ηγήθηκαν της σημερινής ανόδου, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει άλμα +8%. Με την ίδια μαζικότητα, που έλαβαν χώρα οι πωλήσεις του προηγούμενου τριημέρου, τοποθετήθηκαν οι αγοραστές στη συνεδρίαση της Τρίτης, εκμεταλλευόμενοι τα ελκυστικά σημεία εισόδου που δημιουργήθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τζίρος ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών να αφορά τις συστημικές τράπεζες. Διψήφιο ποσοστό ανόδου κατέγραψαν ορισμένοι τίτλοι που είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Στο limit up (+30%) έκλεισε η Intertech, μετά την ενεργοποίηση της δημόσιας πρότασης από τον βασικό μέτοχο CD Media.
Πάρτι από τους αγοραστές στο ταμπλό
Ράλι ανάκαμψης σήμερα για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει «άλμα» +8,31% και να κλείνει στις 1.440,91 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημείωσε άνοδο +6,69% στις 3.862,93 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κέρδισε +5,72% στις 2.432,85 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 301,98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,02 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο 169,35 εκατ. ευρώ έκαναν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, απασχολώντας το 56% των συναλλαγών. Στα 110,09 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. «Πράσινο» βάφτηκε το ταμπλό σήμερα, καθώς 110 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, έναντι μόλις 7 που υποχώρησαν και 5 που έμειναν αμετάβλητες.
Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank «αναρριχήθηκε» κατά +9,87% στα 2,01 ευρώ και ακολούθησαν η Πειραιώς (+9,81% στα 4,6 ευρώ), η Eurobank (+8,92% στα 2,235 ευρώ) και η Εθνική (+5,58% στα 8,588 ευρώ). Στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, η Optima bank ενισχύθηκε κατά +12,75% στα 13,44 ευρώ και ακολούθησαν η Attica Bank (+8,68% στο 0,739 ευρώ) και η Τρ. Κύπρου (+4,37% στα 5,26 ευρώ).
Το rebound στις αγορές και ο χρησμός του FTSE Russell
Η Αθήνα σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-7,43%) των τελευταίων 5 και πλέον ετών (Μάρτιος 2020), κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων και διαγράφοντας ουσιαστικά όλα τα φετινά κέρδη. Ελκυστικές είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών μετά την πρωτοφανή υποχώρηση, λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξημένες τιμές στόχους που είχαν δώσει χρηματιστηριακές και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, πριν ξεσπάσει η «καταιγίδα» των δασμών Τραμπ.
Αντίδραση βγάζουν σήμερα οι επενδυτές στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, μετά την «αιμορραγία» των 10 τρισ. δολαρίων που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Οι αγορές κινούνται σε ανοδικό έδαφος, ανακάμπτοντας εν μέρει από την «κατρακύλα» των προηγούμενων ημερών, αν και το κλίμα παραμένει εύθραυστο μπροστά στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι αμερικανικοί δασμοί και τα αντίποινα από Κίνα και ΕΕ.
Στην επαναταξινόμηση (reclassification) των ελληνικών μετοχών από τον FTSE Russell εστιάζει πλέον η εγχώρια αγορά, με τις κρίσιμες ανακοινώσεις να αναμένονται απόψε, μετά το κλείσιμο της Wall Street. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο FTSE θα αναβαθμίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, από τις προηγμένες αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα. Σημειώνεται ότι το ΧΑ βρίσκεται σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση από το φθινόπωρο του 2024, ενώ πληρούσε όλα τα κριτήρια πλην της επενδυτικής βαθμίδας που δεν είχε δώσει ακόμη η Moody’s. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο το εν λόγω ορόσημο επιτεύχθηκε, οπότε ο «δρόμος» της αναβάθμισης είναι ανοιχτός.