Με κέρδη και πάνω από τις 860 μονάδες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σήμερα είχε στο πλευρό του όχι μόνο τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, οι οποίες επίσης επιχείρησαν την ανάκαμψη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 860,06 μονάδες (με τζίρο 82 εκατ.), ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με απώλειες 0,80%.

Μια ιδιότυπη αλλαγή ρόλων έκαναν σήμερα οι τράπεζες και ο ΟΤΕ, αφού οι πρώτες ηγήθηκαν της αντίδρασης και ο δεύτερος της πτώσης. Το αντίστροφο από τη χθεσινή συνεδρίαση, με το ΧΑ να προσπαθεί, ματαίως, να δώσει το μήνυμα ότι κάτι έχει αλλάξει στην αγορά. Τουναντίον,  η σημερινή εικόνα ήταν περισσότερο αντίδραση παρά μια κίνηση που να έχει ερείσματα για να επιταχυνθεί.

Το διεθνές περιβάλλον

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, το ΧΑ δεν θα μπορεί σύντομα σπάσει την συσσώρευση μεταξύ 850 και 875 μονάδων εάν πρώτα δεν βελτιωθεί το διεθνές περιβάλλον το οποίο παραμένει άκρως αρνητικό, παρά την σημερινή άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές.  Χρονικά η συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για το ΧΑ, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Εάν πράγματι η συναλλακτική δραστηριότητα αυξηθεί και οδηγήσει τους επίμαχους τίτλους σε ανάκαμψη, τότε το μήνυμα για την μέσο και μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς θα είναι θετικό. Μέχρι τότε όμως το ΧΑ θα πρέπει να υπομείνει την επιφυλακτικότητα των αγοραστών.

Το θετικό είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε σήμερα, μετά το «κόκκινο σερί» από τις 26 Απριλίου. Στις 17 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε, μόνο δύο είναι θετικές, με τον κλάδο να έχει βρεθεί σε ένα πρωτοφανή κλοιό ρευστοποιήσεων που η αγορά αναζητά το τέλος του. Και όπως εκτιμάται από τους περισσότερους αναλυτές, αν και οι εκτιμήσεις δεν είναι θετικές προς ώρας, για το τέλος των ρευστοποιήσεων, χωρίς τον κλάδο δεν μπορεί το ΧΑ να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που εμφανίζει στο ίδιο διάστημα.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Eurobank κέρδισε 5,48%, με τις Εθνική, ΟΛΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo να κλείνουν με σημαντικά κέρδη. Θετικά έκλεισαν και οι Coca Cola, Quest, Λάμδα, Πειραιώς, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ, στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Βιοχάλκο έχασαν πάνω από 1%. Ο ΟΠΑΠ υποχώρησε σήμερα 2,30% και ο ΟΤΕ έχασε 3,11%.