Ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 1.60%, ενώ τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο ενισχύονται κατά σχεδόν 1.85% έκαστο.

Το Παρίσι καταγράφει κέρδη περί του 1.70%, στο +1.50% βρίσκεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Οι κυκλικοί κλάδοι έχουν αναλάβει τα ηνία στη σημερινή συνεδρίαση, με εκείνον της αυτοκινητοβιομηχανίας να ξεχωρίζει με άνοδο πλέον του 3%, ενώ πιο πίσω ακολουθεί της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όχι μόνο, ολοκληρώνεται μία… ταραχώδης εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας τόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, –ο οποίος σκαρφάλωσε σε υψηλό 41 ετών– όσο και τα απογοητευτικά αποτελέσματα δύο εκ των μεγαλυτέρων αμερικανικών αλυσίδων λιανικής πώλησης για το πρώτο τρίμηνο, έφεραν αναστάτωση στους επενδυτές.

Σήμερα, εξάλλου, οι ενδείξεις για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία προκάλεσαν εκ νέου ανησυχία, καθώς τον Απρίλιο σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Ωστόσο, ο προβληματισμός από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντισταθμίσθηκε εν μέρει από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες αναπάντεχα ενισχύθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Το θέμα που κυριαρχεί και μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι χρηματαγορές τοποθετούνται κατά 38% ότι αυτή θα έρθει τον ερχόμενο Ιούλιο. Όμως, από αυτά τα στοιχήματα, το 60% εξ αυτών τιμολογούν μία ραγδαία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τότε το βασικό επιτόκιό της θα βρεθεί στο μηδέν, για πρώτη φορά μετά το 2013.