Έρμαιο στις ορέξεις των πωλητών έγινε σήμερα (2/8) το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 16 και πλέον μηνών. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τράπεζες. Το sell off στις διεθνείς αγορές, που ξεκίνησε χθες στην Wall Street, συνεχίζεται, με τη Λεωφόρο Αθηνών να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ο Γενικός Δείκτης «κατακρημνίστηκε» κατά 43,54 μονάδες ή -2,95% και διαμορφώθηκε στις 1.430,90 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο σε «βάθος» ενός μήνα και συγκεκριμένα από τις 3 Ιουλίου (1.423,56 μονάδες). Επιπλέον, η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 24 Μαρτίου 2023, όταν οι απώλειες είχαν «αγγίξει» το -2,97%. Ο ΓΔ έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.430,30 μονάδων, ενώ το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.455,94 μονάδες.

Το ήπιο προβάδισμα που διατηρούσαν μέχρι χθες οι αγοραστές σε εβδομαδιαία βάση χάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ειδικότερα, το Χ.Α. κατέγραψε πτώση -2,61% στο πενθήμερο, βάζοντας τέλος σε ένα σερί τεσσάρων συναπτών ανοδικών εβδομάδων. Παράλληλα, τα κέρδη από την έναρξη της φετινής χρονιάς συρρικνώθηκαν στο +10,65%.

Στη δίνη των εξωγενών πιέσεων αφέθηκαν οι τράπεζες, με τις απώλειές τους να προσεγγίζουν το -4%. Ελάχιστες μετοχές «απέδρασαν» με κέρδη. Από τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου, ισχυρότερους κραδασμούς δέχθηκαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Metlen, η Titan και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ένταση των πωλήσεων ενίσχυσε τη συναλλακτική δραστηριότητα, με την πλειοψηφία των κεφαλαίων που διακινήθηκαν να αφορά ως συνήθως τις συστημικές τράπεζες. Επιπλέον, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε σε επίπεδα υπό των 100 δισ. ευρώ.

Παραμένουν στο επίκεντρο τα αποτελέσματα των εισηγμένων

Το κλίμα γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή και η «σκιά» της ύφεσης, που πλανάται πάνω από τις ΗΠΑ, επιβάρυναν σήμερα την εγχώρια αγορά. Πρόσθετο «αγκάθι» τα οικονομικά μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών, τα οποία δεν ενθουσιάζουν τους traders. Αυξάνονται, επίσης, οι ανησυχίες ότι θα αργήσει να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση από την Federal Reserve, παρά την χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια).

Στην μετοχή της Alpha Bank εστίασαν οι επενδυτές, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η τράπεζα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ειδικότερα, παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 322,5 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο (αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση), θέτοντας νέους υψηλότερους στόχους για το σύνολο του 2024.

Με την Alpha Bank ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ανακοινώσεων από τις συστημικές τράπεζες, όσον αφορά τις επιδόσεις τους στο α’ εξάμηνο και το β’ τρίμηνο του 2024. Σειρά έχουν το ερχόμενο πενθήμερο η ΔΕΗ (Τρίτη 6 Αυγούστου), ο ΟΤΕ, η Coca Cola (Τετάρτη 7 Αυγούστου), η Ideal Holdings, η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ (Πέμπτη 8 Αυγούστου), η BriQ Properties και η Intercontinental International (Παρασκευή 9 Αυγούστου).

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών της Orilina Properties. Η διαπραγμάτευση των 15,6 εκατ. νέων μετοχών πρόκειται να ξεκινήσει από 7 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η αναλογία είναι μία νέα για κάθε (περίπου) 8,8 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές.

«Βαριές» απώλειες στις διεθνείς αγορές

Σε έντονα πτωτικό έδαφος ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, σε συνέχεια του χθεσινού τεχνολογικού sell off. Κλυδωνισμούς έφεραν στην Wall Street τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, με τον φόβο για πιθανή ύφεση να αυξάνει την εκτίμηση ότι η Fed θα αργήσει να μειώσει τα επιτόκια. Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Ο Dow Jones υποχωρεί σήμερα κατά -1,25%, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα και ο Nasdaq «βυθίζεται» πάνω από -3%.

Το κλίμα απογοήτευσης στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση άνω του -2% σημειώνουν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB. Ακολουθούν στο -1% ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ισπανικός IBEX 35. Η τεχνολογία ηγείται των σημερινών απωλειών, όσον αφορά τους κλαδικούς δείκτες. Υπενθυμίζεται ότι ο Stoxx κατέγραψε την Πέμπτη τη χειρότερη συνεδρίασή του από τα μέσα Ιουνίου.

Σε αθρόες ρευστοποιήσεις επιδόθηκαν σήμερα οι πωλητές στα ασιατικά χρηματιστήρια. Σε ελεύθερη πτώση ο ιαπωνικός Nikkei, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 4 και πλέον ετών, καθώς περιορίστηκε κατά 2.182 μονάδες, ήτοι -5,7%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Κατρακύλα -4,4% για τον Weighted στην Ταϊβάν και τον νοτιοκορεάτικο Kospi (-3,7%), ενώ απώλειες άνω του -2% κατέγραψαν ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη: