Σε μια απέραντη έκταση που αγγίζει τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ήδη εντοπίσει τις τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν τα αιολικά πάρκα ισχύος 9 GW, πυρήνα του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Αιγύπτου GREGY.

Οι τοποθεσίες επελέγησαν με γνώμονα τον εξαιρετικά υψηλό δείκτη απόδοσης των τοπικών ανέμων και την εγγύτητα με τον Σταθμό Μετατροπής που θα τροφοδοτεί το υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3 GW.

Η στρατηγική αυτή επιλογή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Μαχμούντ Εσμάτ, με τον πρόεδρο του Ομίλου ΚοπελούζουΔημήτρη Κοπελούζο, την Τετάρτη 13 Αυγούστου στο Κάιρο.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι η ταχεία ωρίμανση όλων των παραμέτρων του έργου, ώστε η τελική επενδυτική απόφαση (FID) να ληφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2026 και η «πράσινη γέφυρα» να λειτουργήσει την περίοδο 2030–2031.

Η αρχική συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου προβλέπει μείγμα 75% αιολικών και 25% φωτοβολταϊκών για την τροφοδότηση του GREGY, ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται πλέον σενάριο περαιτέρω ενίσχυσης του ποσοστού των αιολικών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή στην Αίγυπτο συμπληρώνει το ελληνικό προφίλ, ενώ ο συντελεστής απόδοσης είναι αισθητά υψηλότερος από των φωτοβολταϊκών, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και στις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Κοπελούζου εξετάζει σοβαρά την προοπτική ενσωμάτωσης στα έργα μπαταριών κάτι που δεν προβλέπεται σήμερα, αυξάνοντας την ευελιξία του μεγάλου καλωδίου.

Παράλληλα, προχωρούν οι τεχνικές μελέτες που θα καθορίσουν την τελική όδευση και τις τεχνικές προδιαγραφές.

Η Elica, φορέας υλοποίησης του έργου, έχει ήδη αναθέσει την Ανάλυση Κόστους–Οφέλους στη βρετανική AFRY και το Desktop Study –που θα προσδιορίσει την ακριβή πορεία του καλωδίου και τα σημεία προσαιγιάλωσης– στην ελληνική GEOTECH, με ολοκλήρωση εντός φθινοπώρου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη για τη Μελέτη Βυθού (Marine Survey) στα 954 χιλιόμετρα της διαδρομής, πιθανότατα το δ’ τρίμηνο του έτους.

Η ατζέντα της συνάντησης στο Κάιρο περιέλαβε επίσης τον σχεδιασμό των χερσαίων γραμμών μεταφοράς, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και την προοπτική εισόδου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Αιγύπτου (EETC) στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica, όπως προβλέπει το υφιστάμενο MoU.

Η ολοκλήρωση όλων αυτών των βημάτων αποτελεί προϋπόθεση ώστε το GREGY, ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ, να εξελιχθεί από στρατηγικό σχέδιο σε μια ενεργειακή υποδομή που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στον χάρτη της πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: