Σε πτωτικό έδαφος ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν κατάφερε να ευθυγραμμιστεί με την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών αγορών. Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η αντίδραση της Παρασκευής στο 5ήμερο αρνητικό σερί που είχε προηγηθεί.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (7/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 8,15 μονάδες ή -0,57% και έκλεισε στις 1.429,73 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.428,39 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.440,75 μονάδες. Κοντά στα 190 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος, εκ των οποίων σχεδόν 120 εκατ. ευρώ αφορούσαν την ΕΤΕ.
Η Εθνική Τράπεζα απασχόλησε και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου, με τη μετοχή να διορθώνει κατά περίπου -0,5%. Άξιο αναφοράς ένα mega πακέτο που πέρασε λίγο πριν τις 12:00 στην τιμή των 7,731 ευρώ. Αφορούσε 1,309 εκατ. τεμάχια, τα οποία άλλαξαν «χέρια» έναντι συνολικά 10,127 εκατ. ευρώ.
Ο βιομηχανικός κλάδος δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις στο ταμπλό, με τον δείκτη FTSE IN να καταγράφει απώλειες άνω του -1,5%. Μεγάλη ήταν η πτώση για τις μετοχές της Titan, της Lamda Development, της Viohalco, της ΔΕΗ, της Metlen, της Cenergy Holdings, του ΟΤΕ και της Jumbo. Ως «ανάχωμα» στις διαθέσεις των πωλητών λειτούργησε η Coca Cola, με κέρδη που ξεπέρασαν το +1%. Στο limit down (-30%) βρέθηκε η Attica Bank, κάνοντας υψηλό για τα δεδομένα της τζίρο (άνω των 600 χιλ. ευρώ).
ΕΤΕ, Cenergy και FTSE Russell στην ατζέντα
Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές κινούνται πτωτικά -με γνώμονα την Wall Street- αν και παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ενόψει της επαναλειτουργίας των κινεζικών χρηματιστηρίων, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα. Ωστόσο, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέες ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα.
Μετά την ολοκλήρωση του placement της Εθνικής Τράπεζας, σειρά έχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Attica Bank (735 εκατ. ευρώ) και της Cenergy Holdings (200 εκατ. ευρώ), οι οποίες αναμένεται να τραβήξουν ρευστότητα σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Πάντως και η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει «άρωμα» από ΕΤΕ, καθώς πιστώνονται στους δικαιούχους οι μετοχές του placement, ενώ παράλληλα θα τεθούν σε διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η βαρύτητα του τίτλου αυξάνεται λόγω της ενίσχυσης της ελεύθερης διασποράς (free float) από 82% σε 92%.
Όσον αφορά την ΑΜΚ της Cenergy, μέγιστη τιμή διάθεσης στην οποία μπορούν να πωληθούν οι νέες μετοχές θα είναι τα 9,86 ευρώ. Το 80% θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 20% σε ιδιώτες ή/και ειδικευμένους επενδυτές, που θα εγγραφούν στη δημόσια προσφορά. Επιπλέον, προβλέπεται προνομιακή κατανομή για τους υφιστάμενους μετόχους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων, η ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ.
Αύριο (8/10) αναμένονται τα αποτελέσματα της ετήσιας ανασκόπησης του FTSE Russell, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο αν η Ελλάδα θα μπει σε λίστα παρακολούθησης (watchlist) για πιθανή επαναταξινόμηση στις αναπτυγμένες αγορές. Σημειωτέον ότι εκτός από την απαίτηση μεγέθους (size requirement), η περσινή αξιολόγηση του FTSE έδειξε ότι το Χ.Α. πληρούσε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια.
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές οι αγορές του εξωτερικού
Πτωτικό ήταν το σημερινό άνοιγμα της Wall Street, με τον Dow Jones, τον S&P 500 και τον Nasdaq να υποχωρούν πέριξ του -0,2% και -0,4%. Νέο ρεκόρ σημείωσε ο Dow Jones την περασμένη Παρασκευή, με ώθηση από τα ικανοποιητικά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες κερδών μετρά ο S&P 500.
Με μεικτά πρόσημα εξελίσσεται η συνεδρίαση της Δευτέρας για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,2% και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες σημειώνουν άνοδο μεταξύ +0,3% με +0,8%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά -0,1%.
Στις ασιατικές αγορές, «άλμα» 792 μονάδων, ήτοι +2,05%, για τον ιαπωνικό Nikkei και ακολούθησαν οι δείκτες σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ με κέρδη άνω του +1%. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.