Με τους πωλητές να μην αφήνουν το… πόδι από το «γκάζι», το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε σήμερα (3/4) τη δεύτερη διαδοχική του πτώση, χάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά κεκτημένα σε «βάθος» δύο μηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 10,15 μονάδες ή 0,73% και έκλεισε στις 1.383,69 μονάδες, έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος 16,91 μονάδων και συγκεκριμένα από τις 1.378,93 (χαμηλό ημέρας) και τις 1.395,84 μονάδες (υψηλό ημέρας).

Σήμερα δοκιμάστηκαν τα «στηρίγματα» των 1.375-1.385 μονάδων, με τον ΓΔ να κλείνει τελικά στο χαμηλότερο σημείο από την 1η Φεβρουαρίου (1.376,62 μονάδες). Σημειωτέον ότι μέσα σε δύο ημέρες, το Χρηματιστήριο απώλεσε 38,66 μονάδες, που μεταφράζεται σε -2,72%.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, η Λεωφόρος Αθηνών έδειχνε να μην έχει κατεύθυνση, αλλά στο δεύτερο μισό το ταμπλό «κοκκίνισε» ξανά. Η εικόνα ήταν παρόμοια με το χθεσινό sell off, αλλά οι απώλειες σήμερα ήταν αρκετά πιο ήπιου χαρακτήρα, με τις μετοχές που διασώθηκαν να είναι ξανά μετρημένες.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση ηγήθηκε και της σημερινής πτώσης, με τον δείκτη Mid Cap να προέρχεται από το -3,13% της Τρίτης και να κλείνει κάτω από τις 2.300 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο. Σε έντονα «κατηφορικό» έδαφος η Fourlis, η ΑΒΑΞ, η Κρι Κρι και η ΕΥΔΑΠ, ενώ η Intrakat σημείωσε την έκτη διαδοχική πτώση, η οποία μάλιστα ήταν ισχυρή.

Ως ο μεγάλος χαμένος του διημέρου λογίζεται, ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος, ολοκληρώνοντας αισίως την έκτη σερί συνεδρίαση απωλειών, χάνοντας συνολικά πάνω από 5%. Υποχώρησαν σημαντικά εκ νέου η Τρ. Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ όσον αφορά τις μετοχές του 25άρη, ξεχώρισαν αρνητικά η Motor Oil, η Jumbo και η ΕΥΔΑΠ.

Η ανυπαρξία θετικών καταλυτών στην έναρξη του Απριλίου και του β’ τριμήνου έχει επιβαρύνει την ψυχολογία των επενδυτών. Πάντως, η διόρθωση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και σχεδόν δύο μήνες το Χ.Α. είχε συσσωρευθεί κοντά στα υψηλά 13ετίας, σταθερά πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Το κλίμα παραμένει αρνητικό στις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να εκκινεί πτωτικά για τρίτη σερί μέρα, προτού βγάλει αντίδραση λίγα λεπτά μετά την έναρξη. Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης αναφορικά με τα ηλεκτρικά οχήματα. Επιφυλακτικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους περισσότερους να ανακάμπτουν δειλά, πλην του βρετανικού FTSE 100.

Διαβάστε ακόμη: