Με … απόθεμα ασφαλείας τα πάνω από 10 δις ευρώ κέρδη τα οποία κατέγραψαν περί τις 100 εισηγμένες εταιρίες για το 2022, το χρηματιστήριο εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μέχρι σήμερα οι 1100 μονάδες δείχνουν να αντέχουν, στα πολλαπλά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η αγορά τόσο εγχώρια όσο και διεθνή.

Και είναι αλήθεια ότι δείχνει μεγάλη ψυχραιμία για τα όσα ακραία ακούγονται ακόμη και από σοβαρούς κατά τεκμήριο πολιτικούς.

Ο λόγος απλός: η αγορά όλα αυτά τα θεωρεί προεκλογικές υπερβολές που δεν πρόκειται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας.

Θα συνεχιστεί αυτή η στάση όμως και τις λίγες αριθμητικά , αλλά πυκνές από άποψη πολιτικού χρόνου, μέρες;

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αντίθετη ένδειξη , τουλάχιστον όσο εξακολουθούν να διατηρούνται οι «επικουρίες» των διεθνών οίκων σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί όλες τις προϋποθέσεις να εξακολουθεί να λειτουργεί ως μαγνήτης προσέλκυσης κεφαλαίων και στο μέλλον.

Παρόλα αυτά το διεθνές περιβάλλον είναι τόσο ρευστό, που βεβαιότητες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν.

Ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι και οι ξένες αγορές δείχνουν σοβαρές αντιστάσεις. Αλλά …

Μια βασικό παράμετρος είναι το ζήτημα των επιτοκίων: Σήμερα η ΕΚΤ αποφασίζει άνοδο 25 ποσοστιαίων μονάδων και οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μετά τη σημερινή αύξηση των ευρω-επιτοκίων θα ακολουθήσει άλλη μία ύψους 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Για τη συνέχεια αναμένεται σταθεροποίησή τους έως και τις αρχές του 2024, όταν και αναμένεται η αντιστροφή των τάσεων.

Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν άμεση επίδραση στο κόστος χρήματος στη χώρα μας.

Δύο είναι οι κατηγορίες δανειοληπτών που δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική:

  • Όσοι αποπληρώνουν δάνεια σταθερού επιτοκίου
  • Όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με ενέχυρο σε ακίνητο, το οποίο ήταν εξυπηρετούμενο μέχρι και το τέλος Απριλίου. Οι τράπεζες ενεργοποίησαν αυτήν την εβδομάδα μία νέα δράση παγώματος των κυμαινόμενων επιτοκίων στις χορηγήσεις της κατηγορίας για διάστημα ενός έτους.

Ουσιαστικά μετέτρεψαν τα συγκεκριμένα προγράμματα σε σταθερού επιτοκίου για τους επόμενους 12 μήνες.

Πέραν όμως των παλαιών χορηγήσεων, αναμένεται να επηρεαστούν και οι νέες χρηματοδοτήσεις και αυτό αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες, καθώς η άνοδος του κόστους θα περιορίσει κατά πάσα πιθανότητα τη ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ενώ ο Dow Jones «παλεύει» με το όριο των 33.000 μονάδων οι δηλώσεις Πάουελ σύμφωνα με τις οποίες η FED δεν αποφάσισε – σ.σ. ακόμα- παύση των αυξήσεων των επιτοκίων , προβληματίζουν .

Για την ακρίβεια, ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης, η οποία ανέβασε το επιτόκιο αναφοράς πάνω από το 5%, θα μπορούσε να είναι η τελευταία σε έναν κύκλο που αύξησε το κόστος δανεισμού από σχεδόν μηδενικά επίπεδα πέρυσι.

Ενώ ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι η υποστήριξη για την αύξηση αυτή ήταν ισχυρή, άφησε να εννοηθεί πως οι αξιωματούχοι ενδέχεται να σταματήσουν την πολιτική αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο.

Ο Πάουελ αναγνώρισε επίσης ότι ο ρυθμός του τραπεζικού δανεισμού έχει επιβραδυνθεί.

Και τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, ενώ υποδεικνύουν επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, δεν σηματοδοτούν ακόμη ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι οι traders συνηθίζουν να προβλέπουν αντί να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Διαβάστε περισσότερα