Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ μεγάλο. Επί χρόνια η πορεία του είναι αρνητική και προφανέστατα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επενδυτών (Ελλήνων και ξένων), αλλά ούτε και των κυβερνήσεων, πού παρακολουθούν την απαξίωση χωρίς να παίρνουν μέτρα.

Την ώρα πού στα περισσότερα σοβαρά ξένα χρηματιστήρια οι αποδόσεις είναι ξέφρενα ανοδικές, στο δικό μας Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται μια κατάσταση απογοητευτική και μίζερη. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ιθύνοντες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας δικαιολογούσαν την απαξίωση επικαλούμενοι λόγους σχετικών με «τη μακρόχρονη οικονομική κρίση, την έλλειψη εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά, τις προβληματικές εισηγμένες ή τις χαμηλές αποδόσεις».

Γιατί συνεχίζει η χρηματιστηριακή κατάντια στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Τώρα πού έχει αποκατασταθεί η οικονομική κανονικότητα, μετά τους πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν, η εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, γιατί συνεχίζει η χρηματιστηριακή κατάντια;

Οι επενδυτές απέχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Αυγούστου 2021 οι 39.228 ενεργές μερίδες του Μαρτίου 2021 συρρικνώθηκαν σε μόλις 20.583, καταγράφοντας πτώση 47,5%!
Από τις συνολικές ενεργές μερίδες οι 19.951 ανήκουν σε Έλληνες επενδυτές και οι 632 σε αλλοδαπούς επενδυτές. Συνολικά, οι μερίδες ανέρχονται σε 1,282,645 εκατ. εκ των οποίων, το 1,225,532 ανήκουν σε Έλληνες και οι 57,112 σε αλλοδαπούς.

Χρηματιστήριο Αθηνών – Κλείνουν την πόρτα στις υγιείς επιχειρήσεις 

Η εικόνα αυτή οφείλεται στο χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, στα μικρά υπό διαχείριση θεσμικά κεφάλαια, που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και στον χαμηλό τζίρο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αγορά κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι ασθενική έως ανύπαρκτη. Το ερώτημα είναι ποιος φταίει; Φταίνε οι θεσμικοί που δεν έχουν πολλά λεφτά, φταίνε οι ιδιώτες που δεν ενδιαφέρονται , φταίνε οι κάποιες εισηγμένες που εξαπάτησαν τους επενδυτές;

Το ένα φέρνει το άλλο και όλα μαζί έχουν σαν αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να είναι ο δανεισμός από τις λίγες στον αριθμό προβληματικές ελληνικές τράπεζες. Αυτές χρηματοδοτούν -τρόπος του λέγειν – την Ελληνική Οικονομία.

χρηματιστήριο Αθηνών

Τι γίνεται όμως στις άλλες χώρες; Πάρτι… χωρίς τέλος

Ο αγορές μετοχών είναι στο ψηλά τους και οι επιχειρήσεις τραβάνε συνεχώς χρήματα από τα χρηματιστήρια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα η TESLA. Η εταιρεία αυτή και ο ιδιοκτήτης της, με την εμμονή του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινούμαστε τις επόμενες δεκαετίες, αφού ανάγκασε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα. Πως όμως έπεισε η TESLA τον πλανήτη όλο να κινηθεί … ηλεκτρικά;

Πως μπόρεσε να το κάνει; Μπόρεσε να το κάνει επειδή την πίστεψαν οι αγορές. Η εταιρεία αποτιμήθηκε στο χρηματιστήριο με τόσο υψηλές αποτιμήσεις και μπόρεσε να αντλήσει τόσα πολλά κεφάλαια, ώστε κατασκεύασε αξιόπιστα και ελκυστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πείθοντας τους καταναλωτές να τα αγοράσουν και τις κυβερνήσεις να τα επιδοτήσουν. Ακολούθησαν οι άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η MERCEDES και η BMW, ώστε να φτιάξουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να τα πουλάνε σε προσιτές τιμές.

Σε λίγο όλα ηλεκτρικά θα είναι… λόγω της κεφαλαιαγοράς, λόγω της αγοράς κεφαλαίων, λόγω του Χρηματιστηρίου, όπου όποιος θέλει εισάγει την επιχείρησή του και ζητάει όσα λεφτά θέλει, τηρώντας βέβαια το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο διαφάνειας και ισονομίας.

Εδώ εμείς καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ, στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των εισηγμένων που έχουν διαγραφεί. Από τον Ιανουάριο του 2000 σχεδόν 300 εταιρίες έχουν διαγραφεί από το ταμπλό του ΧΑ. Κατά το τρέχον έτος «αποχαιρέτησαν» το Χρηματιστήριο Αθηνών η Κεραμεία Αλατίνη Α.Ε., η Axon Συμμετοχών, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, η Eurobrokers, η DIVERSA AEBE, η Forthnet, η Ναυτεμπορική, η Euromedica, το Νεώριον Σύρου, η Paperpack Τσουκαρίδης, το ΙΑΣΩ, Η Ειδησεοφωνική Ελλάς, κ.α.

Οι λόγοι για όλα αυτά; Ο εξής ένας: Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μέσω των διοικήσεων πού ελέγχει, είναι καθοριστικός και σκοτεινός.

χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών – Στα χέρια των ημέτερων!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, εδώ και χρόνια, ελέγχεται από τις ελληνικές τράπεζες. Συνταξιούχοι τραπεζίτες, μόνιμοι εργαζόμενοι της ΕΧΑΕ, πρόσωπα πού με παχυλές αμοιβές και προνόμια διοικούν ένα θεσμό με συντεχνιακές λογικές, φίλοι φίλων και διάφοροι άγνωστοι παρατρεχάμενοι, συγκροτούν την ομάδα απαξίωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου επ’ ωφελεία βεβαίως του προβληματικού τραπεζικού συστήματος.

Στην κορυφή εδώ και χρόνια ο Διευθύνων Σύμβουλος Σωκράτης Λαζαρίδης, συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο (τραπεζίτη) Γιώργο Χατζηνικολάου, τον Αντιπρόεδρο (τραπεζίτη) Αλέξη Πιλάβιο και από μέλη όπως ο (τραπεζίτης) Ιωάννης Εμίρης, η σύζυγος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Πολυξένη Καζόλη, ακόμη και η Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ (πρώην εργαζόμενη στην ΕΧΑΕ) Θεανώ Καρποδίνη και διάφοροι άλλοι, πού «προσφέρουν» τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και στις θυγατρικές της ΕΧΑΕ.

Όλοι αυτοί αμετακίνητοι θεματοφύλακες της απόλυτης παγωμάρας. Καμία νέα εισαγωγή, χαμηλές αποτιμήσεις και σε όποιον του περάσει καμία κακή ιδέα… και θέλει να χρηματοδοτήσει την εταιρεία του μέσω του Χρηματιστηρίου, «καλύτερα να απευθυνθεί σε καμιά τράπεζα για να δανειοδοτηθεί».

Έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις αποθαρρύνονται και δεν απευθύνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών για κεφάλαια, οι επενδυτές δεν έχουν νέες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, οι διαχειριστές κεφαλαίων επενδύουν στο εξωτερικό και στην ΕΧΑΕ … Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Ένα κλειστό κλαμπ για λίγους. Οι ίδιες εταιρείες διαπραγματεύονται και οι ίδιοι άνθρωποι διοικούν.

Η χειμερία νάρκη του θεσμού!

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (δυστυχώς εντελώς άσχετη με το αντικείμενο) δεν ασχολούνται με τον θεσμό του Χρηματιστηρίου. Οχυρώνονται πίσω από το βολικό επιχείρημα ότι είναι ιδιωτική επιχείρηση και δεν μπορούν να παρέμβουν. Σέβονται οι άνθρωποι την πολύχρονη χειμερία νάρκη του Χ.Α.!!

Βέβαια, με το ΑΕΠ της χώρας στα 170-180 δις ευρώ έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιους θα φορολογούν οι κυβερνήσεις για να μοιράζουν συντάξεις, επιδόματα, άλλες παροχές και να περισσέψει και κάτι για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος των 380 δις…

Θα ξυπνήσουν στην κυβέρνηση, ώστε να πάρουν αποφάσεις ή θα συνεχίσει το ίδιο σύστημα να ταλαιπωρεί την ελληνική αγορά χρήματος;