Τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου 8μήνου (από Νοέμβριο του 2023) παρουσίασε χθες (4/7) η μετοχή του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο ανοδικό σερί του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12μιση το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης οπισθοχώρησε κατά 3,55% ή κατά 0,51 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 13,29 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2024.

Διακινήθηκαν μόλις 100.000 τεμάχια, κάτι το οποίο μεταφράζεται σ’ έναν συναλλακτικό τζίρο της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ.

Η απότομη βουτιά της μετοχής αποδίδεται στην αποκοπή του δικαιώματος για το μέρισμα του 0,71 ευρώ (μικτό), το οποίο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση άνω του 5%. Η έναρξη της καταβολής των χρημάτων ακολουθεί στις 10 Ιουλίου.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι η εν εξελίξει πτώση είναι μικρότερη της μετοχικής επιβράβευσης κατά 0,20 ευρώ/μετοχή.

Το στοίχημα

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα ενόσω ο Κώστας Νεμπής ανέλαβε την 1η Ιουλίου τη διοίκηση του Ομίλου, αντικαθιστώντας τον μακροβιότερο CEO (σχεδόν 14 χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) Μιχάλη Τσαμάζ.

Ένα από τα βασικά στοιχήματα του κ. Νεμπή είναι, αναμφίβολα, η ανάκαμψη της μετοχής, η οποία εξακολουθεί να υπο-αποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή του ΟΤΕ χάνει τουλάχιστον 11,5% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά 15ετίας των 18 ευρώ (Απρίλιος 2022).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να κυμαίνεται στα 5,5 δισ. ευρώ, έχοντας διολισθήσει στην 4η θέση του πίνακα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου.

Περιθώριο 35%

Με βάση τη μέση τιμή – στόχο των αναλυτών, ο πήχης για τη μετοχή του ΟΤΕ τοποθετείται στα 17,9 ευρώ, κάτι το οποίο μεταφράζεται σ’ ένα ανοδικό περιθώριο της τάξης του 35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, παράλληλα, ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E κυμαίνεται στο 10,5x, με τον δείκτη λογιστικής αξίας P/BV να ανέρχεται στο 2,6x.

Διαβάστε ακόμη