Με ισχυρή πτώση 6,04 % έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 900 μονάδες και να κινείται πλέον χαμηλότερα από τα επίπεδα των αρχών του έτους.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε και τα κέρδη του Απριλίου (+4,89%), μετά τις απώλειες των πρώτων συνεδριάσεων του Μαΐου.
Πάντως τον Απρίλιο, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στην υψηλότερη θέση των αποδόσεων των διεθνών αγορών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, ενώ και για το πρώτο τετράμηνο του έτους βρέθηκε στις πρώτες έξι θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων.
Αρνητικό το κλίμα στην αγορά
Η εγχώρια αγορά κινήθηκε εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος λόγω της έντασης του ενεργειακού πολέμου, με την πληθωρισμό και τις τιμές ενέργειας να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία και εντείνουν την αβεβαιότητα. Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, καθώς βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχουν και αναλυτές που προειδοποιούν και για τον κίνδυνο ύφεσης. Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 40 ετών.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 866, 75 μονάδες, έναντι 922,43 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας απώλειες 6,04%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 2,98%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 6,51% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει απώλειες 2,69% , ενώ δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 6,45% και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 5,76%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 9,53%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο 1,46%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 359,742 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,936 εκατ. ευρώ, από 88,958 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 3,73 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 62,044 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 4,05 δισ. ευρώ.