Στάση για «ανάσες» έκαναν σήμερα οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο του τριήμερου ράλι που είχε ενισχύσει τον Γενικό Δείκτη κατά +4,11%, φτάνοντας μία «ανάσα» από τις 1.880 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010. Ελεγχόμενη ήταν η αφομοίωση των πρόσφατων κερδών, με τις 1.900 μονάδες να παραμένουν στο προσκήνιο. Το σημερινό profit taking ήρθε σε αντίθεση με το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να κρίνει παράνομους τους δασμούς Τραμπ.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (29/5), ο ΓΔ υποχώρησε κατά 17,29 μονάδες ή -0,92% και έκλεισε στις 1.859,13 μονάδες. Κοντά στις 20 μονάδες καθορίστηκε το εύρος διακύμανσης, με το χαμηλό ημέρας στις 1.858,80 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 1.877,88 μονάδες. Μία συνεδρίαση απομένει για να ολοκληρωθεί ο Μάιος, με τη μηνιαία απόδοση να ανέρχεται σε +9,48%. Παράλληλα, το ΧΑ καταγράφει άνοδο +26,5% φέτος.
Στις μετοχές της Titan, της Coca Cola, της Metlen και του ΟΠΑΠ έσπευσαν οι πωλητές, ενώ και οι τράπεζες διόρθωσαν από τα υψηλά 10ετίας (Νοέμβριος 2015). Υπήρχαν, ωστόσο, και ορισμένες εξαιρέσεις στον σημερινό κανόνα. Η ElvalHalcor «σκαρφάλωσε» προς τα 2,4 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες (Ιανουάριος 2024). Η Attica Bank διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και «κλείδωσε» την παρουσία της πάνω από το 0,8 ευρώ, σε υψηλό δύο μηνών. Διψήφιο «άλμα» κατέγραψε η Unibios, η οποία βρέθηκε πάνω από τα 2 ευρώ (ρεκόρ 13 ετών – Μάρτιος 2012), με ώθηση από το πρόσφατο deal με τη γαλλική Osmosun.
Το στοίχημα της αναπτυγμένης αγοράς και οι αλλαγές στον FTSE
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, επανέλαβε τον στόχο για ανάκτηση του καθεστώτος της «αναπτυγμένης αγοράς» από τουλάχιστον έναν μεγάλο index provider το 2025, αποδίδοντας την πιθανότητα επιτυχίας σε ποσοστό άνω του 50%. Τα βασικά ορόσημα σχετικά με τις ημερομηνίες αναθεώρησης να περιλαμβάνουν τον S&P τον Ιούλιο, τον FTSE τον Σεπτέμβριο και τον Stoxx τον Απρίλιο του 2026. Αντίθετα, ο MSCI φαίνεται πως δεν θα εντάξει το ΧΑ σε watch list για μετάβαση στις ανεπτυγμένες αγορές τον επόμενο μήνα, καθώς αποφάσισε να αυστηροποιήσει τα κριτήριά του.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο πλαίσιο της τακτικής αναθεώρησης των δεικτών FTSE/ATHEX, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής 20 Ιουνίου. Στον Large Cap εντάσσεται η Τράπεζα Κύπρου, αντικαθιστώντας την Ελλάκτωρ που εισέρχεται στη σύνθεση του Mid Cap. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπαίνει και ο ΟΛΘ, ενώ διαγράφονται η Lavipharm και η Τεχνική Ολυμπιακή. Επιλαχούσες για τη σύνθεση του FTSE 25 ορίστηκαν ο ΟΛΠ, ο ΑΔΜΗΕ, η Quest, η Intralot και η Autohellas και για την αντίστοιχη του Mid Cap η Alter Ego, η Lavipharm, η Premia, η BriQ και η Τεχνική Ολυμπιακή.
Χωρίς το δικαίωμα στην είσπραξη του μερίσματος ύψους 1,03 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματευόταν σήμερα η Coca-Cola HBC, με την πληρωμή του να ξεκινά την Τρίτη 24 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, εισήχθησαν 1,52 εκατ. νέες μετοχές της BriQ Properties, που προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος, με τιμή διάθεσης τα 2,55 ευρώ. Αύριο η προσοχή στρέφεται στην Scope Ratings, η οποία θα δώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η τρέχουσα βαθμολογία του γερμανικού οίκου είναι «BBB» με σταθερές προοπτικές (outlook).
Ολοταχώς για τον 7ο σερί μήνα ανόδου
Τη μία κορυφή μετά την άλλη κατακτά η Λεωφόρος Αθηνών, με αποτέλεσμα να «βλέπει» τις 1.900 μονάδες -σε επίπεδο κλεισίματος- για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010.
«Έτοιμο να ολοκληρώσει τον 7ο διαδοχικό μήνα ανόδου το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει Ιστορία στα φρέσκα υψηλά 15-ετίας. Τα φετινά κέρδη, που υπερβαίνουν το 25%, χαροποιούν σίγουρα τους επενδεδυμένους, αφήνουν όμως “πικρή γεύση” σε όσους… έχασαν το τρένο», αναφέρει ο κ. Πέτρος Στεριώτης στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το ΧΑ και προσθέτει:
«Αντίστοιχα, η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει φτάσει σε υψηλό 18 ετών, με λιγότερες μάλιστα εισηγμένες σε σχέση με το 2007, γεγονός που τρόπον τινά αποδεικνύει την υψηλότερη ποιότητα των διαθέσιμων επιλογών συγκριτικά με το προ-μνημονιακό παρελθόν, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το discount, και άρα τα περιθώρια ανόδου, του δείκτη κεφαλαιοποίηση ΧΑ προς ΑΕΠ. Εξαιρετικό το momentum της εταιρικής κερδοφορίας, με το 1ο φετινό τρίμηνο και το guidance 2025 να αποτελούν συνέχεια και φυσική εξέλιξη των περσινών δυνατών θεμελιωδών».