Πειστική και ψύχραιμη αντίδραση έβγαλαν τελικά οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προερχόταν από την ισχυρότερη διόρθωση των τελευταίων περίπου 9 μηνών. Το σημερινό (12/3) rebound ήρθε υπό το καθεστώς ισχυρής μεταβλητότητας και εναλλαγών προσήμων, με την εικόνα να εξομαλύνεται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Ο τζίρος ανήλθε εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, άνω των 170 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα κεφάλαια (τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ) να αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της πρόσφατης αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των αλλαγών στην στάθμιση της μετοχής, που επακολούθησαν.

Ορισμένα βαριά «χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Coca Cola, η Aegean και ο ΟΤΕ, λειτούργησαν σήμερα ως θετικοί καταλύτες για την εγχώρια αγορά, «απορροφώντας» με αυτό τον τρόπο τις τραπεζικές πιέσεις.

«Βουτιά» για την Eurobank, ενώ η Τρ. Πειραιώς παρέμεινε κάτω από τα 4 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που είχε «κλειδώσει» το placement. Ρελάνς για την Εθνική -που ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες- λαμβάνοντας ώθηση από τον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της και τις δηλώσεις της διοίκησης για το μέρισμα.

Στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, δεν επετεύχθη η επαναφορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, ωστόσο η σημερινή εικόνα έδειξε ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για μία συντονισμένη και σταδιακή άνοδο, με στόχο την προσέγγιση των πρόσφατων ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,60 μονάδες ή 0,33% και έκλεισε στις 1.395,86 μονάδες. Στο υψηλό ημέρας ο ΓΔ υπερέβη οριακά τις 1.400 μονάδες (συγκεκριμένα έφτασε έως τις 1.400,07 μονάδες), με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.386,21 μονάδες.

Το sell off της Δευτέρας

Η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από το πρώτο εκτεταμένο sell off της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (11/3), πρόκειται για την πρώτη ημερήσια πτώση άνω του 2% και τη δεύτερη άνω του 1% εντός του 2024. Παράλληλα, ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 26 Ιουνίου 2023, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 2,76%. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνθηκε από το υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων, απώλεσε το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου (1.385,47 μονάδες).

Σε χαμηλό ενός και πλέον μήνα έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος λίγο έλειψε να οπισθοχωρήσει κάτω από τις 1.200 μονάδες. Περισσότερες από 90 μονάδες διολίσθησε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25), κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.

Η ολοκλήρωση της διάθεσης του 27% της Τρ. Πειραιώς, που σηματοδότησε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τεχνική διόρθωση, από την στιγμή μάλιστα που το Χρηματιστήριο βρισκόταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αναλυτές αποδίδουν το sell off στην αναδιάρθρωση των θέσεων ξένων θεσμικών μετά την αύξηση της στάθμισης της Τρ. Πειραιώς, η οποία προκάλεσε πιέσεις σε άλλα «χαρτιά» με μεγάλη βαρύτητα.

Παράλληλα, ορισμένα blue chips είχαν φτάσει στο peak τους και κινούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα ρεκόρ, επομένως χθες δόθηκε η δυνατότητα για ισχυρή εκτόνωση. Σημειωτέον πως όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο «κόκκινο» και μόλις τρεις τίτλοι του Mid Cap απέφυγαν τις απώλειες.

Διαβάστε ακόμη: