«Αντισώματα» έδειξε ότι έχει το ελληνικό χρηματιστήριο στις πιέσεις που ασκεί ο αμερικανικός πληθωρισμός. Την ώρα που η Wall Street διόρθωνε και οι ευρωαγορές έχαναν την αρχική δυναμική τους, η Λεωφόρος Αθηνών ανέβαζε ταχύτητα με αποτέλεσμα να βρεθεί ακόμη και πάνω από τις 1.560 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2011.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (12/2) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 13,11 μονάδες ή +0,85% και έκλεισε στις 1.562,04 μονάδες, «απορροφώντας» και με το παραπάνω τους κραδασμούς από το διήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε. Στις 12 μονάδες καθορίστηκε το εύρος διακύμανσης και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.550,50 (χαμηλό ημέρας) και των 1.562,09 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ο ΓΔ κερδίζει +0,82% μέσα στον Φεβρουάριο και +6,29% εντός του 2025. Στις 29 Μαρτίου 2011 και τις 1.579,76 μονάδες εντοπίζεται το επόμενο ορόσημο.

Η έκθεση της Mediobanca λειτούργησε ευεργετικά για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την Πειραιώς (+2%) να ξεχωρίζει και τις υπόλοιπες συστημικές να ακολουθούν, όλες τους με κέρδη άνω του +1%. Από τα blue chips, αξιόλογη άνοδο κατέγραψαν ο ΟΤΕ, η Metlen, η Jumbo, η Σαράντης και η Motor Oil, ενώ η Titan περιόρισε τις ισχυρές απώλειες που σημείωνε αρχικά. Σε πρωταγωνιστή της ημέρας αναδείχθηκε η ΑΒΑΞ, η οποία «αναρριχήθηκε» κατά +4,5% και έκλεισε πάνω από τα 2 ευρώ, σε επίπεδα που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2010. Σε νέο ιστορικό υψηλό η Κρι Κρι, πλησιάζοντας πλέον τα 17 ευρώ. Ένα «βήμα» πιο κοντά στο record high των 32,94 ευρώ έκανε ο ΟΛΠ.

Τραπεζικό ράλι με αυξημένο τζίρο

«Άλμα» +1,58% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 1.413,63 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε κατά +1,03% στις 3.814,54 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κέρδισε +1,05% στις 2.506,47 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 152,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,23 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 26,14 εκατ. ευρώ έκανε η ΕΤΕ, ενώ ακολούθησαν η Alpha Bank με 24,42 εκατ. ευρώ και η Titan με 14,82 εκατ. ευρώ. Στα 109,69 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό ήταν το πρόσημο για 68 μετοχές, αρνητικό για 35, ενώ 22 τίτλοι έμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς «σκαρφάλωσε» κατά +2,26% στα 4,485 ευρώ και ακολούθησαν η Alpha Bank (+1,5% στο 1,79 ευρώ), η Εθνική (+1,47% στα 8,3 ευρώ) και η Eurobank (+1,39% στα 2,4 ευρώ).

Η προσοχή στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα

Το ΧΑ προερχόταν από δύο σερί πτώσεις, οι οποίες δεν στάθηκαν όμως αρκετές ώστε να το απομακρύνουν από τα πολυετή ρεκόρ των 1.557-1.558 μονάδων (επίπεδα Μαρτίου 2011). Στη συνεδρίαση της Τρίτης ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών απωλειών, βγάζοντας άμυνες στις πιέσεις που δημιούργησαν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί συνολικά στις αγορές. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την Coca-Cola HBC να κάνει την αρχή την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου. Ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα Κύπρου (18 Φεβρουαρίου) και η Metlen (20 Φεβρουαρίου).

Το βράδυ της Τρίτης έλαβε χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου δεν υπήρξαν αλλαγές για τον MSCI Greece Standard Index, παρά τα σενάρια που είχαν διακινηθεί για πιθανή προσθήκη της Titan. Ο ελληνικός δείκτης συνεχίζει να αποτελείται από τις εξής 9 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και Metlen. Οι αλλαγές στους υπόλοιπους δείκτες του MSCI θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 28ης Φεβρουαρίου.

Οι επενδυτές εστιάζουν ακόμη στο νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το οποίο εισάγει βασικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία και την εποπτεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στόχο την αναζωογόνηση των κεφαλαιαγορών ως κύρια πηγή χρηματοδότησης των επενδύσεων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ρυθμιστικής εποπτείας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς, καθώς και κίνητρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την προσέλκυση νέων εισαγωγών. Το νομοσχέδιο στηρίζει επίσης την ανάπτυξη των fintech και ESG, ένα δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο και πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό.

Στο «κόκκινο» η Wall Street – Χάνει την αρχική δυναμική η Ευρώπη

«Βαρίδι» για τη Wall Street αποτελούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό (CPI) στις ΗΠΑ, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν πέριξ του -0,7% με -0,9%. Η απότομη «προσγείωση» οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 3% τον Ιανουάριο, από 2,9% που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ και ο δομικός CPI επιτάχυνε στο 3,3%, έναντι εκτιμήσεων για 3,1%. Παράλληλα, δεν έκρυβαν εκπλήξεις οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον επικεφαλής της Federal Reserve να επαναλαμβάνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.

Σε τροχιά ρεκόρ διατηρούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στον νέο γύρο δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισαν χθες σε νέα υψηλά. Σε ανοδική τροχιά και σήμερα οι αγορές, αν και διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την έναρξη των συναλλαγών. Ο Stoxx ενισχύεται οριακά στις 547 μονάδες και οι υπόλοιποι δείκτες κινούνται μεταξύ +0,1% και +0,4%, με τον ισπανικό IBEX 35 υψηλότερα στο +1,1%. Θετικά πρόσημα κατέγραψαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου οι κινεζικές μετοχές ξεχώρισαν με άνοδο τουλάχιστον +1%.

Διαβάστε ακόμη: