Με ισχυρή άνοδο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 822,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,22% και τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την αγορά προσπαθώντας να καλύψει μέρος των μεγάλων απωλειών που έχει καταγράψει ο κλάδος τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της Ουκρανικής κρίσης.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.974.39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,51%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.453,42 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 3,22% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 558,74 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 7,91%.

Μετά από εννέα συνεδριάσεις όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε από τα υψηλά του περίπου 180 μονάδες κατάφερε σήμερα, ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών να πάρει πίσω ένα μικρό μέρος της πτώσης.

Ώθηση στην ανοδική κίνηση έδωσαν οι σημερινές δηλώσεις της Ρωσικής πλευράς ότι στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου δίνοντας ελπίδες στους επενδυτές ότι πιθανόν να πλησιάζουμε στην επίλυση της Ουκρανικής κρίσης. Ο Πούτιν αύριο θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό δείχνει να αντιδρά θετικά στις αγορές

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μοτίβο της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα, ενώ το έντονο intraday trading που παρατηρείται επιτείνει τις διακυμάνσεις.

Την ίδια στιγμή πτωτικά κινούνται οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. To brent σημειώνει πτώση 4,87% στα 121,75 δολάρια και το αμερικανικό αργό χάνει 4,5% στα 118,2 δολάρια ενώ και το φυσικό αέριο σημειώνει «βουτιά» 28% στα 154 ευρώ με την Ρωσία να προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη έως το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Πειραιώς με 9,32% και η Alpha Bank και η Εθνική με 8,42% και 7,71% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο, με την Quest, Eurobank, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 6%. ΕΛΧΑ, Aegean, Coca Cola σημείωσαν κέρδη άνω του 5%, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Jumbo έκλεισαν με κέρδη άνω του 3%, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι επικρατεί ντελίριο, καθώς τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι έχουν υπερβεί το +6%, ενώ αυτό του Μιλάνου ενισχύεται κατά 5,80%. Με κέρδη που προσεγγίζουν το +3% κινούνται και οι S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 630 μονάδες.

Σε ανοδικό ράλι έχουν επιδοθεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Τετάρτη, καθώς επικρατεί μια γενικευμένη μεταστροφή προς τις μετοχές, μετά το τετραήμερο sell-off που προηγήθηκε.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές δείχνουν σαφή διάθεση για ανάληψη ρίσκου, έναντι των ασφαλών καταφυγίων. Με αυτή την τάση να επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται και σήμερα ανοδικά, την ίδια ώρα που η τιμή του χρυσού υποχωρεί.

Παράλληλα, οι μετοχές των εταιρειών που προμηθεύουν την Apple, όπως οι ASML, AMS, και Infineon, επιδίδονται επίσης σε υψηλές πτήσεις, μετά την παρουσίαση του νέου φθηνού iPhone, το οποίο θα συνδέεται στα δίκτυα 5G.

Η μετοχή της Deutsche Post, πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 5%, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της για το 2021, με τα λειτουργικά της κέρδη να εκτοξεύονται κατά 61%.

Από την άλλη και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα των χωρών του πυρήνα, να κινούνται ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund έχει αναρριχηθεί στο 0,15%, από το 0,11% που έκλεισε χθες, με αυτή του αντίστοιχου γαλλικού τίτλου να βρίσκεται μια ανάσα από το 0,60%.

Αντιθέτως οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως και χθες ακολουθούν αντίθετη πορεία, κινούμενες καθοδικά κατά μία με δύο μονάδες βάσεως.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι τιμές του χρυσού και του αργύρου, με την πρώτη να διαγράφει 1,43% να παραμένει ωστόσο άνω των 2.000 δολαρίων η ουγκιά (2.014,15 δολάρια) και τη δεύτερη να αποδυναμώνεται κατά 1,26%, στα 26,55 δολάρια η ουγγιά.

Σε πτώση είναι και οι τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να χάνει 1,60% στα 125,93 δολάρια το βαρέλι και το αργό 1,67% στα 121,64 δολάρια το βαρέλι.

Στα νομίσματα, το ευρώ σήμερα ενισχύεται έναντι του ευρώ κατά 0,77%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0983, ενώ ο δείκτης που μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί κατά 0,46%, στο 98,61.

Wall Street: Ισχυρά κέρδη με τον Dow Jones να κερδίζει 570 μονάδες

Το «παράθυρο» αισιοδοξίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει σκορπίσει ένα κύμα ευφορίας στις αγορές ανά τον κόσμο κι έτσι με το «καλημέρα» η Wall Street καταγράφει ισχυρά κέρδη, βάζοντας τέλος σε ένα τετραήμερο sell-off από πλευράς επενδυτών.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 570 μονάδες σημειώνοντας άνοδο περί του 1,74%, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη άνω του 2,16% και τον Nasdaq έχει ξεπεράσει το +2,60%.

Φωτ. AP

Μπορεί χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ανακοίνωσε εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, ωστόσο οι σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έφεραν μια νότα αισιοδοξίας αναφορικά με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία θα πετύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία και δεν θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας.

Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στον επόμενο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας συνεχίζεται βάσει του σχεδίου.

Από τη μεριά της η Ουκρανία διά στόματος του αναπληρωτή επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Ιχόρ Ζόβκα, δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει την υιοθέτηση του ουδέτερου καθεστώτος αρκεί να υπάρξουν εξασφαλίσεις για την ασφάλειά της.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο βάζει τέλος έτσι σε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων συναπτών συνεδριάσεων, με τον Nasdaq να εξέρχεται από τη bear market (απώλειες ίσες ή περισσότερες από το τελευταίο ιστορικό υψηλό ρεκόρ το οποίο ο εν λόγω δείκτης τελευταία φορά το σημείωσε στις 19 του περασμένου Μαρτίου) μία μόλις ημέρα αφότου εισήλθε σε αυτήν.