Χρεοκοπία βάσει του Κεφαλαίου 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας κήρυξε η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον , αφού η εν λόγω εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων απέτυχε να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειαζόταν ώστε να ανακάμψει από την αποτυχία της εκτόξευσης ενός πυραύλου τον Ιανουάριο.

H εταιρεία είχε εισαχθεί στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq τον Δεκέμβριο του 2021.

Η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, υπέβαλε αίτημα χρεοκοπίας στο αμερικανικό Πτωχευτικό Δικαστήριο της Περιφέρειας του Ντέλαγουερ επιδιώκοντας να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της, αφού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόλυση του 85% των 750 εργαζομένων της.

Στο αίτημά της, η εταιρεία καταγράφει περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μεταξύ 100 εκατομμυρίων δολαρίων και 500 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το Reuters.

Η αποτυχημένη εκτόξευση και οι απολύσεις

Τον Ιανουάριο, ο πύραυλος LauncherOne της Virgin Orbit απέτυχε στην αποστολή εννέα μικρών δορυφόρων στην κάτω τροχιά της Γης, λόγω μιας ανωμαλίας κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο Διάστημα, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση της μετοχής.

H εταιρεία κατέγραψε ζημιές σχεδόν 44 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2022 με λήξη στις 30 Σεπτεμβρίου. Είχε ταμειακά αποθέματα περίπου 71 εκατ. δολαρίων εκείνη την εποχή, μια απότομη πτώση από τα 122,1 εκατ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου.

Το Reuters μετέδωσε πρόσφατα ότι ο Matthew Brown με έδρα το Τέξας βρισκόταν σε συζητήσεις για να επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία. Οι συνομιλίες αυτές κατέρρευσαν, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ανακοίνωση της 30ής Μαρτίου για περίπου 675 απολύσεις ήρθε ως αποτέλεσμα “της αδυναμίας της εταιρείας να εξασφαλίσει ουσιαστική χρηματοδότηση”, όπως ανακοίνωσε η Virgin Orbit. Οι απολύσεις αυτές αναμένεται να έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Διαβάστε περισσότερα