Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος εν αντιθέσει με την Τουρκία εξέφρασε στη Βουλή ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες. Λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ (στην Ελλάδα) έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω… Στην Τουρκία ποτέ δεν ανοίγουν τα σχολεία με το Κοράνι… Δεν αγγίξαμε κανένα πρόβλημα και δεν δίνει λύση σε κανένα θέμα», είπε ο βουλευτής αναφερόμενος στο ζήτημα της ταυτόχρονης λειτουργίας του επίσημου μουφτή και του ψευδομουφτή στην Ξάνθη.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση της έκθεσης της Επιτροπής για τη Θράκη με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη από τη ΝΔ να χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη στάση του. «Είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Υπάρχει επικρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά υπάρχει ισχυρή και θρησκευτική και κοσμική παράδοση», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Η διόρθωση 

Να δικαιολογήσει την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει, αυτό που εννοούσε ο βουλευτής ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών.