Ως γνωστόν ο Πάμπλο Πικάσο είχε μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες. Με τα σημερινά δεδομένα μάλιστα, οι πέντε σύζυγοι και οι αμέτρητες ερωμένες – όχι όλες άνω των 18 ετών – θα μπορούσαν να τον κατατάξουν και στην κατηγορία των «sexual predators» ή τουλάχιστον σε εκείνη των τοξικών αρσενικών. Οπως και να έχει, οι αγαπημένες του αποτελούσαν για εκείνον, εκτός των άλλων, και σπουδαία πηγή έμπνευσης· ιδιαίτερα η διάσημη Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, την οποία ο Ισπανός καλλιτέχνης απεικόνισε σε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του.

Ένα τέτοιο βγάζει προσεχώς σε δημοπρασία και ο οίκος Sotheby’s, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τοποθετούν την τιμή πώλησης πάνω από τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Η «Ξαπλωμένη γυναίκα», όπως είναι ο τίτλος του έργου, αναπαριστά την Μαρί-Τερέζ με γνήσιο στυλ… Πικάσο: γυναικείο πρόσωπο και στήθος, πάνω σε ένα πολυπλόκαμο σώμα που παραπέμπει σε πλάσμα της θάλασσας.

«Τα πορτρέτα της μούσας του Πικάσο, Μαρί-Τερέζ, αποτελούν αναμφισβήτητα ορόσημα της τέχνης του 20ού αιώνα. Εδώ έχουμε μια βαθιά λυρική ωδή στην άνευ ορίων επιθυμία του καλλιτέχνη για εκείνη· το όμοιο με αστερία σχήμα, με τα ατελείωτα μέλη συνεχίζει να γοητεύει, ακριβώς διότι συλλαμβάνει υπέροχα την μούσα του Πικάσο ως την απόλυτη έκφραση της ιδιοφυΐας του», δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων του Sotheby’s, Μπρουκ Λάμπλεϊ.

Οπως είπαμε πάντως, ο πίνακας δεν κρύβει πίσω του κάποια από τις «επίσημες» σχέσεις του Πικάσο, αλλά μάλλον μια από τις πιο σκανδαλώδεις. Ηταν το 1927 στην Γκαλερί Λαφαγιέτ του Παρισιού, όταν ο 45χρονος (παντρεμένος) Πάμπλο συνάντησε τυχαία την 17χρονη Βαλτέρ και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Η σχέση τους προχώρησε σύντομα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ο ασυγκράτητος καλλιτέχνης φρόντισε να εγκαταστήσει μυστικά την ερωμένη του δίπλα στο παραλιακό θέρετρο, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του. Τα πικάντικα παιχνίδια στη θάλασσα ήταν ίσως τελικά και αυτά που ενέπνευσαν και τον πίνακα που θα χρυσοπληρωθεί τον επόμενο μήνα…