Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον πραγματοποιηθεί κανονικά, είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο, καθώς λίγο μετά ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, θα αποχωρήσει για την 20ήμερη στρατιωτική του θητεία.
Το παρασκήνιο έχει πάρει ήδη φωτιά σχετικά με το ποια ομάδα θα εκλέξει και θα επιβάλλει τα δικά της στελέχη στις κρίσιμες θέσεις του κομματικού μηχανισμού.
Οι δύο κύριοι πόλοι αυτής της κόντρας είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς.
Ο Παύλος Πολάκης έχει οριστεί επόπτης της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του κόμματος και εκφράζει κυρίως την πλευρά Κασσελάκη.
Μαζί του είναι σημαντικά στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας όπως ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς και η Δώρα Αυγέρη.
Ουσιαστικά η γραμμή Προέδρου είναι η γραμμή Πολάκη.
Οι λεγόμενοι «νεοΠροεδρικοί» προσπαθούν να στήσουν το κόμμα στα μέτρα τους, με χιλιάδες νέες εγγραφές στελεχών, οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίσουν τους εκλεκτούς Κασσελάκη-Πολάκη για συνέδρους.
Άλλωστε λόγω της διάσπασης έχουν αποχωρήσει χιλιάδες μέλη και σύνεδροι του κόμματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κενές θέσεις και ευκαιρίες για επικράτηση στους κομματικούς συσχετισμούς με εγγραφές «ημετέρων».
Από την άλλη βρίσκεται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος υποστήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και επιθυμεί να επικρατήσει στα κομματικά όργανα.
Μαζί του είναι στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Άγγελος Τόλκας και έχουν ως στόχο να εξολοθρεύσουν τις επιλογές Πολάκη στα κομματικά όργανα.
Για όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά Παππά κατέχει ισχυρό προσωποπαγή μηχανισμό σε όλη τη χώρα, από τον καιρό του Αλέξη Τσίπρα κιόλας και μαζί του έχουν συνταχθεί πολλά στελέχη που δεν καλοβλέπουν το δίδυμο Κασσελάκη-Πολάκη.
Οπότε η μάχη κρίνεται αμφίρροπη.
Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι ότι στο τετραμελές Συντονιστικό που διαμορφώνει το προσυνεδριακό κείμενο συμμετέχει ο ίδιος ο Νίκος Παππάς και από την πλευρά Πολάκη, ο Γιώργος Τσίπρας.
Παράλληλα τοποθετηθήκαν η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για να ελέγχουν τις ισορροπίες ανάμεσα στους δύο πόλους.
Παράλληλα, στο συνέδριο ετοιμάζει μεγάλη παρέμβαση και η ομάδα Τεμπονέρα η οποία, κάποιοι εικάζουν, ότι μπορεί να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ αν τα πράγματα εξοκείλουν και άλλο.
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον απόμακρος από όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ασχολείται καθόλου με το νέο Συνέδριο και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να γίνει μέρος της εσωστρέφειας του κόμματος ή να μπει στο κάδρο της κατάρρευσης που έρχεται στις ευρωεκλογές.
Έχει ενοχληθεί πολύ για τις διαρροές του Στέφανου Κασσελάκη για τα οικονομικά του κόμματος ενόσω ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχει αποφασίσει να απέχει.
Μόνο που ξέρει ότι ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να τον ρίξει τον Κασσελάκη μέσα από ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία ο Τσίπρας διατηρεί ακόμα την πλειοψηφία.
Ο Κασσελάκης έκοψε τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ διότι ετοιμάζει να τραβήξει την πρίζα τους.