Παράνομα εκτροφεία στην Ασία βράζουν τεμαχισμένες τίγρεις σε χύτρες ταχύτητας για την παραγωγή αναπόδεικτων θεραπειών, αποκαλύπτει η πρώτη μελέτη του είδους της. Το φαινόμενο είναι ευρέως διαδεδομένο, δεδομένου ότι οι τίγρεις που εκτρέφονται παράνομα είναι πλέον περισσότερες από τον παγκόσμιο άγριο πληθυσμό του είδους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κατάφεραν για πρώτη φορά να έρθουν σε επαφή με εκτροφείς που πλουτίζουν από τις πωλήσεις «κόλλας τίγρης», ενός καφέ, παχύρρευστου υγρού που παρασκευάζεται βράζοντας κόκκαλα σε χύτρες ταχύτητας για δύο με τρεις ημέρες.

Η «κόλλα τίγρης» παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στην Ασία για την θεραπεία ρευματοειδών παθήσεων και άλλων ασθενειώναναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal for Nature Conservation.

Το παράνομο αυτό προϊόν είναι ο αποκλειστικός λόγος που οι τίγρεις εκτρέφονται σε υπόγεια και τελικά σφάζονται από δεκάδες μικρούς «παραγωγούς».

Το 2017, η μη κυβερνητική οργάνωση Εnvironmental Investigation Agency αναγνώρισε περισσότερα από 200 εκτροφεία στην Κίνα, το Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη. Εκεί ζουν περίπου 7 με 8 χιλιάδες τίγρεις, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον άγριο πληθυσμό του ασιατικού αιλουροειδούς.
Χιλιάδες τίγρεις βράζονται σε χύτρες ταχύτητες για την παραγωγή παράνομων θεραπειώνΔεδομένου ότι τα εκτροφεία είναι παράνομα, κανείς δεν είχε μελετήσει ως σήμερα τι οδηγεί τους αγοραστές να πληρώνουν 15.000 δολάρια το κιλό για την κόλλα τίγρης. Ο επικεφαλής της μελέτης, Νταγκ Βου Χοάι Ναμ κατάφερε με πολλή προσπάθεια να έρθει σε επαφή με 228 εκτροφείς και αγοραστές.

«Μεταξύ άλλων αποκτήσαμε πρόσβαση στα τένις κλαμπ και τα γκολφ κλαμπ όπου περνούν το χρόνο τους πολλοί αγοραστές» λέει ο ερευνητής. «Προέρχονται από τις πλέον εύπορες τάξεις του Βιετνάμ, κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που κερδίζουν 15 φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον μέσο κάτοικο της χώρας».

Το 40% των αγοραστών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί κόλλα τίγρης για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Το 32% το καταναλώνει για γενική βελτίωση της υγείας, το 6% για την πρόληψη ασθενειών και το 5% για βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων.

Εκτός από κόκκαλα τίγρεων, το παχύρρευστο υγρό περιέχει επίσης κόκκαλα αντιλόπης, καβούκια χελώνας, κέρατα ελαφιών, βότανα και, σε κάποιες περιπτώσεις, όπιο. Οι χρήστες συνήθως το αναμειγνύουν με κρασί και βότκα και το καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες καθημερινά.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η «κόλλα» από άγριες τίγρεις είναι πιο δραστική, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η λαθροθηρία άγριων ζώων.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νομιμοποίηση της εκτροφής δεν θα βοηθούσε: «Ακόμα και με τη νομιμοποίηση, η ζήτηση για άγριες τίγρεις θα παραμείνει υψηλή» λέει ο Νταγκ Βου Χοάι Ναμ.

«Το ένα τρίτο όσων μας απάντησαν είναι πρόθυμο να αγοράσει άγριες τίγρεις, κάτι που θα συντηρήσει τη μαύρη αγορά» εξηγεί.

Για το καλό του απειλούμενο είδους, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των καταναλωτών και στα μέτρα προστασίας των άγριων πληθυσμών, τονίζει.